På dansk side er det kronprins Frederik som står for åpningen av det dansk-norske krafttaket. Foto: Poppe, Cornelius
ta1a7ab2.jpg Foto: Åserud, Lise
ta1a781f.jpg Foto: Åserud, Lise
sx9b2d1b.jpg Foto: Poppe, Cornelius
sx6bb9ca.jpg Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Kronprins Haakon skal stå i Tresse og hans danske kollega posisjonerer seg i Tjele ved Viborg når de markerer den offisielle åpningen av den nye strømførende forbindelsen mellom de to landene. Seansen formidles parallelt via storskjerm, og så inviteres det til folkefest med høy energi.

— Vi jobber med å gjøre avtaler med artister og gjester, og ønsker at dette skal bli en god markering for alle som har vært involvert i prosjektet, og for folk som bor i Kristiansand og Vennesla-regionen, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til Fædrelandsvennen.

Totalt er det lagt omlag 140 kilometer sjøkabel og 100 kilometer landkabel med en prislapp på rundt regnet tre milliarder kroner, hvorav Statnett betaler halvparten. Resten tar danske Energinet.Skagerrak 4 er navnet på nyskapningen som det har tatt tre år å bygge, og som kommer i land i Kvivika innerst i Ålefjærfjorden. Derfra går det landkabel til Statnetts kraftstasjon i Vennesla.

— Feire skikkelig

Sammen med oppgraderte ledninger mellom Kristiansand og Skien, og Tjele og Kassø i Danmark, utgjør Skagerrak 4 et totalt 600 kilometer langt krafttak for utveksling av strøm mellom de to landene.

— Vi synes dette er verd å feire skikkelig, sier Christer Gilje.

— Med utbygging av ny fornybar energi i Danmark og Norge er det viktig å ha god utvekslingskapasitet slik at vi kan sende strømmen fra der det produseres mye til der det trengs mest. Dette er noe som vil variere fra dag til dag, og det nye strømnettet gir både en bedre utnyttelse av energien og er bra for klimaet, fortsetter han.

Uoffisielt ble kabelen satt i drift 29.desember, men først 12. mars er det klart for markering.— Vi vil være helt sikre på at alt er klart før vi åpner offisielt, sier Gilje.

Lobber for datafibre

Sammen med sjøkabelen er det også lagt en fiberkabel som tar datatrafikk, og denne har i det siste fått stor oppmerksomhet etter at det ble kjent at Bulk Eiendom har sikret seg leieavtale for en del av kapasiteten.

Bulk Eiendom er selskapet som har lansert storstilte planer om å bygge en datalagringspark for internasjonale bedrifter på Støleheia i Vennesla, og fiberkabler direkte fra Norge til utlandet er av avgjørende betydning for å etablere slike parker.

Derfor driver sørlandske politikere nå intens lobbyvirksomhet for å sikre at det blir lagt datafibre på det som er Statnetts neste store sjøkabelprosjekt, nemlig linjene til Tyskland og England fra henholdsvis Sirdal og Suldal som skal stå ferdig i 2018 og 2020. Statnett er i ferd med å utrede spørsmålet, og vil komme med en konklusjon senere i vår.

Skagerrak 4 og linjen mellom Kristiansand og Skien, som kalles Østre korridor, vil senere bli supplert av Vestre korridor som vil strekke seg fra Kristiansand til Sirdal, og er planlagt ferdig i 2020.