Kristiansand tingrett har satt av hele uken til behandlingen av den omfattende saken. Mannen i 30-årene nekter straffskyld.

— Det har ikke skjedd, sa han i sin forklaring mandag.

Men påtalemyndigheten mener han utsatte sin tre tidligere samboere for vold, trusler, begrensninger i bevegelsesfriheten, tvang og andre krenkelser over flere år. En av dem er han også tiltalt for å ha voldtatt.

Rømte

Saken startet med at den siste av mannens samboere kontaktet politiet i juli i fjor etter å ha rømt fra ham. Hun skal ha blitt forsøkt voldtatt. I avhør fortalte kvinnen om vedvarende mishandling. Under etterforskningen ble offiserens tidligere samboere kontaktet. De fortalte liknende historier.

Mannen har inntil han ble pågrepet i juli 2014, jobbet som offiser og drevet med opplæring i Forsvaret i Agder.

Den yngste av de tidligere samboerne forklarte seg først i retten mandag. Hun beskrev år med overvåking og stadige beskyldninger om å ha vært utro.

I rekken av ting hun skal ha blitt utsatt for er kvelertak mellom 50 og 100 ganger. Han skal også ha brukket armen hennes to ganger. Fire ganger skal hun ha blitt utsatt for en svært grov krenkelse. Metoden var lik alle gangene.

- Turte ikke annet

Med bil skal hun ha hentet offiseren som hadde vært på byen. På vei hjem ble hun beordret ut av bilen og ned på alle fire. Deretter skal han ha slått og sparket henne og urinert på hodet hennes.

— Hvorfor gjorde du som han sa? Spurte aktor, statsadvokat Jan Tallaksen.

— Jeg turte ikke å gjøre noe annet.

— Hvorfor løp du ikke?

— Jeg visste ikke at ingen kom til å tro meg. Han jobbet i Forsvaret og han var god til å snakke for seg.

Da de kom hjem, skal hun ikke ha fått lov til å dusje.

Konflikt om barn

I sin forklaring nektet tiltalte for å ha gjort dette. Han medga likevel at det hadde vært en episode der han hadde dratt henne ut av bilen, og tatt tak i skuldra eller håret hennes.

På spørsmål om hvilket motiv kvinnen skulle hatt for å lyve, viste han til en barnefordelingssak fra noen år tilbake. Her tapte kvinnen foreldreretten til deres felles sønn.

— Slik sett har hun nå skutt gullfuglen, siden han bor hos henne nå, mente tiltalte.

I barnefordelingssaken forklarte kvinnen seg om vold for første gang, men ikke i det omfanget som eks-samboeren nå er tiltalt for.

Tiltalte sa i retten at påstandene om vold eskalerte etter barnefordelingssaken.

- Måte føre regelbok

En av de andre kvinnene forklarte seg i retten om at hun ble avkrevd å føre en regelbok med det hun hadde lovet mannen om hvordan hun skulle leve og oppføre seg i forskjellige situasjoner. Dette skal tiltalte svare for tirsdag.

36 vitner forklarer seg i saken. Flere av dem er tidligere naboer av mannen og hans samboere.

Han har sittet i varetekt siden han ble arrestert i fjor sommer. I den siste fengslingskjennelsen kom det fram at retten fryktet for gjentakelse dersom han ble sluppet løs.