— Jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Fram til nå har jeg bare hatt boksing som hobby ved siden av jobb og skole, men når jeg er ferdig med fagbrevet neste fredag, kommer jeg til å satse for fullt på boksing fram mot Rio-OL. Det er jeg helt sikker på at kommer til å gjøre meg til en mye bedre bokser, sier Jamshid Nazari.

23-åringen, som for noen år siden kom som flyktning til Norge fra hjemlandet Afghanistan, er bosatt på Evje, men har hybel på Lund i Kristiansand slik at han kan satse på både jobb og boksing. I mars i år vant han nordisk mesterskap i 69-kilosklassen, men deretter har han ikke bokset en eneste kamp ettersom fagprøven som bilmekaniker har slukt både tiden og energien hans.

— Gleder meg veldig

Men nå tar han straks opp boksehanskene for fullt igjen, og er klar til å trene to ganger om dagen for å nå sitt store mål.

— Jeg gleder meg veldig. Hovedmålet er å komme til OL, og jeg ser fram til å kjøre på for å nå det, sier AIK Lund-bokseren.

Jeg er sikker på at han har en sjanse til å nå OL

Men, det blir en knallhard vei mot et eventuelt Rio-besøk i august neste år. Norge har ikke hatt en eneste OL-bokser siden 1996, og Europa kan dessuten maks få ti boksere i 69-kilosklassen, avhengig av hvor bra verdensdelen vår gjør det i VM. Første mulighet til å kvalifisere seg er gjennom å vinne gull eller sølv VM i oktober.

— Men han har nok større sjanse i europakvalifiseringen i Istanbul til våren eller i verdenskvalifiseringen i Aserbajdsjan i juni, sier landslagstrener Erik Bredler.

Nordisk mester i mars

I europakvalifiseringen deles det ut tre OL-plasser, og i verdenskvalifiseringen er det fem OL-plasser i spill.

— Hva skal til for at han kvalifiserer seg for OL?

— Jamshid har god teknikk, men han må forbedre tempoet sitt og bli litt sterkere slik at kan bokse i høyere tempo og samtidig kan beholde kraften. Men jeg er sikker på at han har en sjanse til å nå OL. Det beviste han da han ble nordisk mester i mars, sier Bredler.

I mesterskapet han sikter til i Finland, slo Nazari det finske hjemmehåpet, Antiti Hietala, i finalen.

— Det var et av Finlands største OL-håp, sier AIK Lunds hovedtrener, Nils Kapstad.

Motivert av sponsoravtale

— Det var den seieren som overbeviste meg om at Jamshid er i stand til å bokse på det nivået som kreves i OL, sier Bredler.

Jamshid Nazari er takknemlig over støtten han har fått fra Tor Krageboen. Foto: Privat

I tillegg til den store guleroten, OL-plass i Rio de Janeiro, har Jamshid også funnet motivsjon i sponsoravtalen med Tor Krageboen — som tidligere har støttet AIK Lunds beste bokser i en årrekke, Glodi Eneste.- Jeg var lenge usikker på om jeg skulle satse videre eller ikke, for jeg må ha noe å leve av også. Men takket være den støtten ble jeg overbevist om at det var dette jeg ønsket. Den har gitt meg motivasjonen jeg trenger, sier AIK Lunds store OL-håp.

Lørdag 20. juni bokser han i England, og i august deltar han i EM i Bulgaria.