— Det skal bli veldig godt å bidra, sier Hilde Melhus som er bosatt i Lindesnes. Sammen med sin venninne Victoria Hille fra Mandal skal de kjøre hele natt til mandag og dagen etter til Budapest.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Med i kolonnen er også Johnny Haugland, en kar venninnene ikke kjenner fra før. Han leste at de skulle til Bulgaria og ville bidra, han også.

— Det hadde seg sånn at kona fylte 40 år. Men hun ville ikke ha gave, hun ville vi heller skal bidra til flyktningene, forteller Haugland som så aksjonen på Facebook, ringte Hille og blir med i egen bil.

Spurte på Facebook

Historien til denne private hjelpeforsendelsen startet mandag da Victoria Hille la ut på sin Facebook-side om noen hadde ting hun kunne fylle bilen sin med. Hun studerer og bor i Budapest, og ville utnytte plassen i bilen.

Jeg hadde ikke lyst bare å sitte her og se det som skjer på tv

Responsen var overveldende. I løpet av kort tid hadde hun mye mer enn det var plass i bilen. Så da spurte hun igjen på Facebook om det var

Her i garasjen hjemme i Lindesnes har Hilde Melhus samlet sekker med klær, leker og mye annet fra en eneste familie som vil bidra. Foto: Jarle R. Martinsen

noen som kunne følge med i egen bil «og få seg en opplevelse».

— Det tente jeg på. Jeg hadde ikke lyst bare å sitte her og se det som skjer på tv, sier Melhus.

Men for det første manglet hun barnevakt for tre dager og ikke minst har hun ikke stor nok bil.

Låner bilen ut gratis

Barnevakt løste seg kjapt da en venninne meldte seg. Og det med bil også. Hun spurte på Facebook igjen om noen kunne tenke seg å låne vekk en varebil - gratis.

— Jeg hadde jo aldri trodd noen ville låne bort bil for å kjøre halve Europa rundt, men det finnes jammen meg snille mennesker, ler hun.

Og den snille er Arne Hogganvik.

Jeg så jo at de hadde denne aksjonen og at de trengte bil

— Jeg så jo at de hadde denne aksjonen og at de trengte bil. Jeg skal ikke bruke den til noe fornuftig i neste uke, så da kan de like gjerne bruke den til dette, sier han.

Hilde Melhus, Johnny Haugland og Victoria Hille i lagret på Røde kors-huset i Mandal der de samler tingene som skal av gårde. Foto: Jarle R. Martinsen

Color Line spanderer billetten for de tre bilene.— Men det er jo dyrt å kjøre så langt, så da la vi ut kontonummeret om noen vil bidra til drivstoff. I løpet av et døgn kom det inn 14.000 kroner, forteller Melhus himmelfallen.

Overskudd

Overskuddet vil de bruke til å kjøpe enda mer til flyktningene i Budapest. Pengene strømmet på også fredag. Da Fædrelandsvennen snakket med dem i 13-tida sto det 21.000 kroner på kontoen.

Gjenstander strømmer på fra hele Sørlandet.

— Det har også kommet bidrag fra folk fra Rogaland, forteller Melhus. Næringslivet bidrar også med sitt. Butikker har gitt bleier og babymat, en sportsforretning har gitt soveposer og liggeunderlag.

I dag, lørdag, parkerer Melhus bilen ved Vestre kiosk i Kristiansand klokka 13 om flere vil gi.

- Men snart har vi ikke plass til mer, så vi må nok si stopp i denne omgang, sier hun.

Deler ut torsdag

De er framme i Budapest mandag kveld. Tirsdag morgen begynner de å dele ut tingene på jernbanestasjonen i byen.

— Det må skje via hjelpeorganisasjoner. Politiet har satt foten ned for at private kan dele ut, fortelle Hille som er i kontakt med ulike organisasjoner om dette.