5.000 personer er bekreftet omkommet, men myndighetene frykter at så mange som 10.000 mennesker kan ha mistet livet i lørdagens jordskjelv. Tirsdag kom det også meldinger om at 250 personer er savnet etter et nytt snøskred i Rasuwa-området, et populært område for fotturister 120 kilometer nord for Nepals hovedstad.

Det kraftige jordskjelvet og de mange etterskjelvene som har kommet etter det, har utløst mange snøskred i fjellene.

Kommer ikke til

En rekke hjelpeorganisasjoner ble tirsdag invitert til Utenriksdepartementet for å orientere statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) om situasjonen i Nepal.

Alle meldte om store problemer både med å få hjelpen inn i landet og få den distribuert til de mest avsidesliggende områdene. Flere fly fullastet med letemannskap, helsearbeidere, medisin, mat og utstyr har de siste dagene ikke fått mulighet til å lande i Nepal på grunn av kapasitetsproblemer ved hovedflyplassen i Katmandu.

Store ødeleggelser, ødelagt infrastruktur og mange svært vanskelig tilgjengelige områder i det fattige fjellandet gjør hjelpearbeidet ekstremt vanskelig, fortalte organisasjonene.

– Operasjonen i Nepal er det vanskeligste Kirkens Nødhjelp har vært med på noensinne, fastslo generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Tatt på senga

FN anslår at rundt 8 millioner mennesker er rammet av skjelvet. De antatt verst rammede områdene er avsidesliggende, og der har hjelpen i svært liten grad nådd fram. Da de første helikoptrene med nødhjelp nådde fram til enkelte landsbyer tirsdag, ble de løpt i møte av folk som var sultne og desperate.

Statsminister Sushil Koirala innrømmer at myndighetene i landet ble tatt helt på senga av katastrofens omfang, og de ber verdenssamfunnet om hjelp.

– Vi trenger telt og medisiner, og behandling og rehabilitering av ofrene er en stor utfordring. Det er som i en krigssone her, sa Koirala.

Frustrasjonen med myndighetenes håndtering av krisen vokser i landet.

– Regjeringen gjør ingenting for oss. Vi må grave med bare hender, sa Anil Giri, som sammen med 20 frivillige lette etter to venner de mener ligger begravet i ruinene.

– Vi har bodde ute på gatene uten vann og mat i tre dager, og vi har fremdeles ikke møtt noen myndighetspersoner, fortalte en mann til nyhetsbyrået DPA.

Mange nepalere bor fremdeles ute på gaten i frykt for at nye etterskjelv skal få husene deres til å rase sammen.

Gir mer

Den norske regjeringen varslet tirsdag at den vil øke støtten til Nepal med 100 millioner kroner i tillegg de 30 millionene som Norge lovet lørdag.

Samtidig melder norske hjelpeorganisasjoner om at de har fått inn over 25 millioner kroner fra norske givere etter å ha startet innsamlingsaksjoner.

Norske myndigheter savner fortsatt kontakt med et lite antall nordmenn som de antar oppholdt seg i Nepal under skjelvet. UD vil ikke oppgi eksakt antall, men sier det dreier seg om «inntil fem». Ifølge UDs siste beregninger var det rundt 300 nordmenn i Nepal under skjelvet lørdag.