— Det har ikke manglet på oppdrag, og vi har dessverre måtte takke nei til rundt 40. Vi går jo på skole, og det går med mange timer for å skuffe bort flere kubikkmeter snø. I vinterferien har det vært fullt opp, og vi har bare hatt én fridag, sier André Breilid (14) fra Åseral.

Det er hytteeiere på Ljosland som har vært oppdragsgiver for 14-åringen og hans et år eldre kamerat, Vetle Øydena, fra Byremo i nabokommunen Audnedal.

— Vi har markedsført oss gjennom nettstedet for hyttefolk på Ljosland, på Facebook og har også hengt opp lapper, forteller André Breilid.

I vinter har ungdomsskoleelevene Vetle Øydna (t.v.) og André Breilid måket 25 hytter i Ljosland. Her er de på taket av den første av to hytter som de på søndag arbeidet på. Foto: Erling S. Hægeland

I vinter har de to tenåringene skuffet 25 hyttetak og noen terrasser. De har tatt fra 2000 til 5000 kroner for hver jobb, alt etter hvor store hytter og mye snø det har vært snakk om. På en hytte hadde det blåst og samlet seg over fire meter med snø på den ene siden av taket.

— God trening

— Det er tungt arbeid, og det er jo ikke få tonn med snø vi har flyttet på. Jobben er imidlertid helt topp, og dette er jo også god trening, sier Vetle Øydna.

På søndag, som var siste dag av skolens vinterferie, klarte guttene å skuffe to hytter. Etter mye regn hadde snøen blitt svært kompakt og tung, og sørlandsskuffa måtte byttes ut med spader.

Sparer til scooter

Dersom det ikke skulle komme nye snøfall av betydning, regner André Breilid og Vetle Øydna med at årets vinterjobb nærmer seg slutten. Måkejobben har imidlertid gitt mersmak, og kameratene satser på nye oppdrag neste år. Flere av kundene har allerede bestilt dem for neste sesong.

I tillegg til gode muskler, sitter kameratene igjen med 25.000 kroner etter vinterens hyttemåking. Begge sparer til å kjøpe seg snøscooter.

Det er far til André, Ånen Breilid, som har kjørt guttene rundt til hyttene, og tatt imot mange av henvendelsene for dem.

— Jeg tror ikke de har vondt av fysisk arbeid, og samtidig lære seg å tjene sine egne penger, sier han.

Stort marked

André Breilid (t.v.) og Vetle Øydna i sving med å måke snø av et hyttetak i Ljosland i Åseral. Legg merket til pipa mellom dem. Foto: Erling S. Hægeland

Etter at André Breilid og Vetle Øydna begynte å markedsføre seg som hyttemåkere, har også andre ungdommer i området kommet på banen. Elever ved Byremo skole har for eksempel skuffet hyttetak til inntekt for klassetur.Det er ikke bare ungdom som har gjort penger på snømåking. Åseral hytteservice har blitt nedringt av bekymrede hytteeiere, og har formidlet kontakt til etablerte firmaer.

Skeptisk til unge

Mange ungdommer har også tilbudt sine tjenester til Åseral hytteservice, men daglig leder Satu Koski har ikke våget å engasjere dem.

— Det er veldig flott at unge vil arbeide, men vi har bare formidlet oppdrag til firmaer som har forsikret sine ansatte og eventuelle skader som kan oppstå på tak, terrasser og parabolantenner. På store hytter og høye leilighetsbygg er det også viktig at de som går på taket er sikret med sele, sier Satu Koski.

På det meste mottok Åseral hytteservice tidligere i vinter 50 telefoner på en dag fra hytteeiere som ønsket hjelp til å måke taket.