MANDAL: — Ja, nå kan det bare komme sjørøvere. Vi er klare til å ta dem, humrer Reidar Eeg.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Han er ildsjelen for å få opp kanoner igjen i innløpet til Mandalselva. Nærmere bestemt på Kastellodden.

Den ene kanonen rigges til. Reidar Eeg, Frode Haugstad og Truls Thomassen fra Landskapsentreprenørene hjelper til. Foto: Jarle R. Martinsen

Kastellet stammer fra det engelske ordet castle — en borg eller festing. På 1600- og 1700-tallet var odden omringet av 12-16 kanoner for å beskytte byen mot sjørøvere og andre fiender. Under den «Store nordiske krig» som varte fra 1709 til 1720 var kanonene i alle fall i bruk, og også senere under Napoleonskrigen.

Nå kan det bare komme sjørøvere

— Det vil si, vi kan ikke med hundre prosent sikkerhet si at det faktisk ble skutt med kanonene den gangen. Men det er funnet minst to kanonkuler her i Mandal, blant annet i Sandskaret. Det er en kule jeg har i kjelleren hjemme, smiler han.

Tok initiativ

Eeg tok initiativet til å få disse tre kanonene da det skulle bygges flere leilighetsbygg i området. Han fikk gammel og siden ny eier av byggene med på å betale for anlegget. Som vil si kanonene, lavettene og å tilrette hele området blant annet med trapp.

- Ikke helt billig?

- Jeg aner ikke hva dette koster, veldig greit slik sett, humrer Eeg. Kanonene er støpt på Mandal Casting og lavettene har Frode Haugstad laget.

370 kilo

Det er tunge saker - kanonene veier 370 kilo hver. - De er gjort tunge med vilje, ingen skal kunne stikke av med dem, sier Eeg.

Kanonene har fått innstøpt Mandals byvåpen. Foto: Jarle R. Martinsen

De er laget etter modell av kanonene som står ved den vesle parken ved bybroa — bare hakket større. Dessuten er Mandals byvåpen inngravert i dem.

17. mai-salutt

Eeg er kjent for 17. mai-saluttene fra kanonhuset på Stangheia på hver nasjonaldag. Da bruker han boller(!) og krutt for å vekke mandalittene.

Reidar Eeg og Frode Haukstad rigger kanonen på plass. Haugstad har laget lavettene som kanonene hviler på. Foto: Jarle R. Martinsen

— Så nå blir salutten flyttet hit? - Nei, det går ikke. Men det går fint an å fyre av disse også med boller, ler Eeg.