Dette bilde er av en tilsvarende kanon fra kapertiden som ble funnet utenfor Flekkefjord havn. Foto: Flekkefjord Dykkerklubb

Åtte dykkere var lørdag i vannet i Flekkefjord for å lete etter klenodiet fra kapertiden, men de måtte skuffet konstatere at den ikke er dumpet i sjøen ved fortet.

— Flekkefjord Dykkerklubb har i dag gjennomført et omfattende søk rundt fortet ved Grønnes, samt hele strandlinjen fra Grønnes til Lasta / Europris, forteller dykkerleder James Caswell til Fædrelandsvennen.

— Det var ingen tegn til den forsvunne kanonen, sier han.

Etterlyst

Den etterlyste skipskanonen er dypt savnet i Flekkefjord, og håpet var at den lå i området rundt Grønnes fort, hvor den sto da den forsvant i 2005.

— Vi har to uavhengige tips på at den har blitt kastet på sjøen. Det går jo masse rykter om hva som skjedde med kanonen, for eksempel at proffe folk stjal den, men det kan også være rent hærverk, sa styreleder i Foreningen Grønnes Fort Kanonselskabet, Roy Løseth, før dykket.

Dusør

Det er utlovet dusør på 10.000 kroner til den som kan bringe den 300 kilo tunge kanonen hjem til Grønnes fort innen 200-årsjubilet for grunnloven 17. mai. Etterlysning har også gått til Europol.

Foreningen Grønnes Fort Kanonselskabet leder arbeidet med restaureringen av fortet, og kanonen er et klenodium som har vært tapt i kaperbyen. I alt ble det laget 24 slike kanoner av merket Royal Navy, i tidsrommet 1775–1779, og kun tre stykker er igjen.