Et politivitne forklarte seg i retten i Hjørring mandag. Han vitnet anonymt, det vil si at alle tilhørerne og de tiltalte ble plassert i andre lokaler i rettsbygningen.

Da narkotikasmuglerne kom til Aalbæk om kvelden 6. januar i fjor, sto et stort antall marinejegere og spesialtrente politifolk klar til aksjon.

— Cirka ti på ni kjørte det en bil ned i havneområdet. En sølvgrå Audi, norskregistrert, kom kjørende. Bilen parkerte, men kjørte straks etterpå. Ti minutter senere kom Audien tilbake og parkerte. To menn gikk ut av bilen. Den ene gikk ut mot havna. Den ene kom ut og gikk ut mot moloen, og forbi det vi hadde som aksjonshus. Den andre beveget seg rundt bilen. De to møttes deretter like utenfor der hvor politiet hadde aksjonssenter. En av våre politiposter meldte at en båt var på vei inn i havnen i Aalbæk. Cirka klokka 21 kom båten inn. Den ene gikk til bilen og startet denne. Bilen ble startet og kom kjørende mot oss, og ble parkert tett på kaien. Bildørene ble åpnet og det ble tatt ut vesker fra bagasjerommet og satt på kaien. Hele bagasjerommet ble tømt, fortalte politimannen i sin forklaring.

- Stopp, det er politiet

Da narkotikasmuglerne forsøkte å stikke av, startet aksjonen til sjøs.

— Det var cirka 120 meter fra der hvor jeg var. Så aksjonerte politiet, og ropte «stopp, det er politiet». Jeg så båten til smuglerne at det var to personer om bord da. Jeg så bare at den tredje personen lå og svømte i sjøen. Vi ropte igjen at de skulle stoppe. Men båten snudde og kjørte for fullt fart utover. Bilen ble stående igjen med bagasjerommet åpent, og syv-åtte vesker ble stående igjen på kaien. Det var også kofferter og vesker igjen i baksetet, sa politimannen i retten.

Han opplyste at det allerede var politifolk i båter på vannet.

Flere skudd

— Etter et par minutter var aksjonen over. Det kom flere skudd. Etter hvert fikk vi vite at en kollega var såret. Det samme med en gjerningsmann. Etter hvert kom båtene inn. To av mine kolleger sikret gjerningsmennene, fortalte politimannen.

Han forklarte videre at den ene av de tiltalte var skadet, mens politiet forsto at en annen var død. En pistol lå ved siden av den døde, forklarte politimannen. Pistolen som ble funnet i båten til smuglerne i etterkant var ladet.

I Aalbæk-saken får de tiltalte ikke vite navnet eller se personen som skal avgi forklaring. Politimannens jobb krever total anonymitet.

I retten i Hjørring forteller polititjenestemannen fra AKS om hva som skjedde i Aalbæk da smuglerturen endte med at dansk politi skjøt og drepte Stein Kjetil Fredriksen, etter at arendalitten først skal ha avfyrt skudd mot politiet.