-Dette er min favoritt, sier museumspedagog Kari Fiskvatn foran en av brunbjørnene i utstillingen "Ursus - Bjørner i nord", som er å finne i Agder naturmuseum og botaniske hage. Foto: Inger M. Witteveen
Avdelingsleder ved Fritidsetaten Vest, Geir Jønsrud, drømmer om at Vågsbygd samfunnshus, skal bli et kraftsentrum i bydelen, med sine flere tusen kvadratmeter. Foto: Arkiv
Reball slo godt an da det ble lansert av Fritidsetaten Vest i fjor. Reball- og chilledag er et av tilbudene i årets vinterferieprogram. Foto: Fritidsetaten Vest
Fritidsetaten Øst arrangerer to dagsturer til Gautefall i vinterferien. Dette er fra en tidligere tur til Hovden. Foto: Fritidsetaten Øst
Sissel Høyvik Hauso, enhetsleder Fritidsetaten Øst. Foto: Arkiv

Misha Mohammadi (16), Amalie Tønnessen (16) og Margrethe Riddervold (16) ser frem til en ukes fri fra skolebenken på Kristiansand katedralskole Gimle. De synes det er gøy at det skjer noe i nærområdet og at tilbudet fra kommunene er variert og bra.

— Her er det noe som passer for alle, mener Mohammadi når hun kikker på programmet for sin bydel Vågsbygd.

— Hvis ikke jeg skulle reist vekk, var det flere ting jeg ville vært med på, sier Tønnessen fra Søgne.

Bjørneutstilling

Agder naturmuseum og botaniske hage skilter med bjørneutstillingen "Ursus - Bjørner i nord", hvor de besøkende risikerer å møte bjørner på den nordlige halvkule. Deriblant både brunbjørner og amerikansk svartbjørn.

— Alle skal ta bilde av seg sammen med bjørnene, ler Kari Fiskvatn, museumspedagog ved Agder naturmuseum og botaniske hage.

— En grizzlybjørn og kamtsjatkabjørn som står på to, blir det størrelse på, sier Fiskvatn. Det er også utstilt en isbjørn på 450 kilo, visstnok bare halv størrelse av hva den kan bli.

— Bjørneutstillingen er fin for de fleste barnefamilier. Her kan de komme og ta på bjørnene, sier museumspedagogen om utstillingen som åpnet i januar.

Søndag 2. mars er verkstedet åpent for barn som vil lage sitt eget bjørnetrykk.

Reball i vest

— I fjor deltok 120 personer på reball, forteller Geir Jønsrud, avdelingsleder ved Fritidsetaten Vest i Kristiansand.

Ifølge avdelingslederen er reball som paintball, bare uten maling, der lag kjemper mot hverandre og hvor målet er å få tak i flagget til det andre laget. For de som ser på er det eget "chille"-opplegg, med biljard, bordtennis, PlayStation, Wii og småspill. Det vil også være et eget "relax-area" med to egne DJ-er som skal skape stemning. Og det blir satt ut takke for å steke sveler. Det er første gang reball arrangeres i Vågsbygd samfunnshus, som Fritidsetaten tok over 1. januar.

Lan i øst

— Vi har dataparty både i Tveit og på Justvik.På Justvik vil det i tillegg være en egen kokk som skal lage god og sunn mat under lanet, sier Sissel Høyvik Hauso, enhetsleder Fritidsetaten Øst, som også ønsker å fremheve dagsturene til Gautefall for unge som vil tilbringe vinterferien utendørs.

Helt nytt i Kristiansand er arrangementet «Lasertag», på Hånes ungdomsklubb. Det er et startegispill med bruk av laser. I år har Fritidsetaten Øst også et eget tilbud til Mottaksskolen, der deltakerne kan være med på blant annet trommekurs, dansekurs, lage t-skjorter og spillturneringer.