— Jentene begynner tidligere og tidligere å sminke seg, og da trenger de råd og hjelp for stell av huden, sier daglig leder Thora Hagen i Klinikkmatis. Både i avdelingen i Vågsbygd senter og på Sørlandssenteret har hun hatt flere jenter under 13 år som kunder.

Rektor Vigdis Klokseth ved Solholmen barneskole mener ansiktsbehandling av jenter under 13 år skaper mer kroppsfiksering. Foto: Torstein _en

— Huffda, dette er upassende! Det øker kroppsfikseringen som er stor nok blant små barn. Det skaper unødvendige behov og legger nok et økonomisk press på foreldrene, sier rektor Vigdis Klokseth ved Solholmen barneskole i Kristiansand. Hun har ansvar for nesten 200 elever under 13 år.- Barna må få lov å være barn til de kommer i puberteten. Det er klart at de som har virkelige hudproblemer eller sykdommer skal få hjelp, men dette er helt unødvendig, sier Klokseth.

Frisøren

— Jentene går jo til frisøren. Jeg kan ikke se noen stor forskjell på det, og å få renset huden og lakket neglene, sier Hagen.

Sminken forsterker pubertetsproblemene med uren hud, og da kan vi hjelpe dem.

Ved en av Oslos største hudpleieklinikker, Oslo hudpleieklinikk, opplyses det at de verken har tilbud til jenter under 13 år, eller etterspørsel etter slikt tilbud.

Hagen sier småjentene ofte bruker for mye sminke, og at de heller ikke renser huden før de legger seg. På mødrene vil de ikke høre, dermed kommer mødrene til hudklinikken.

— Vi er jo fagfolk, og kan fortelle jentene hva de skal gjøre, sier Hagen.

Mor og datter

Til jul solgte Hagen flere gavekort fra far – til både mor og datter. Så mens mor fikk sin skjønnhetsbehandling, satt datteren ved siden av og fikk sin:

— Det synes jentene er så koselig, de føler de blir gjort stas på, sier Hagen.

Både Hagen og hennes kollega Aud Grindland Kollstad i Auds hudpleie har sett en utvikling de siste årene der flere og flere jenter, sminker seg mer og mer.

— Sminken forsterker pubertetsproblemene med uren hud, og da kan vi hjelpe dem, sier Grindland Kollstad.

Hun har ikke noe spesialtilbud til de under 13 år.

Ansiktsbehandlingen består av en ansiktsmaske, med etterfølgende lett peeling og så massasje med aromatiske oljer.

— Og så har vi noen gøye farger på ansiktsmaskene, og lakker gjerne neglene deres i forskjellige farger, sier Hagen.

Hun sier det er viktig å gi barna en opplevelse, like mye som selve behandlingen.

Skjønhetspress

— Skal de ikke få lov å være barn lenger?

— Jo, det kan de, men de har sikkert lyst til å lakke neglene, og det kan de gjøre hjemme eller hos oss. På en måte er det jo å komme inn i den voksne verden, og det synes jeg er veldig koselig. Vi må ufarliggjøre dette med hudpleie, sier Hagen.

— Hva er risikoen for at dette blir et skjønnhetspress?

— Det har jeg egentlig ikke tenkt på – de går jo og klipper og striper håret, om de renser huden er det vel ikke noe forskjell på det.

— Men her utdanner du småbarn til framtidig kunder?

— Ja, jeg gjør det. De er hjertelig velkommen på egen hånd når de blir voksne, sier Hagen.

- Fullstendig bortkastet

— Det er veldig betenkelig å lære småbarn opp til noe som er fullstendig bortkastet, sier overlege ved Rikshospitalet, Joar Austad.

Det aller beste rensemiddelet vi har, er såpe og vann. Bruk av ansiktsmasker og hudrens er et skapt behov.

Dermatologen (hudlegen) er en av Norges mest erfarne, og han avviser kategorisk at jenter under 13 år trenger hudpleie selv om de sminker seg.

— Nei, det fins ingen varig virkning – enten du er 50 år eller 12 år. Forskjellen er at de under 13 har veldig følsom hud, som krever at man er ekstra varsom. Mange bruker det og ønsker det fordi det er behagelig, men det har absolutt ingen varig fysiologisk virkning, sier Austad.

Han underslår ikke at ansiktsmasker og hudrens kan fjerne talg og fett i huden der og da, men det har ingen forebyggende effekt.

— Det aller beste rensemiddelet vi har, er såpe og vann. Bruk av ansiktsmasker og hudrens er et skapt behov, fastslår han.

Ut av avisens fordelsprogram

Rabatt på hudpleie til de minste var en del av Fædrelandsvennens fordelsprogram for abonnenter mandag. Det er det ikke lenger.

— Vi samarbeider med Klinikk Matis, men akkurat dette tilbudet skulle ikke vi stilt oss bak via fordelsprogrammet og markedsført i den settingen. Det gikk under min radar, sier Roger Lian, direktør for lesermarked i Fædrelandsvennen.

Lian sier Klinikk Matis står fritt til å ha sine tilbud og produkter.

— Tilbudet er ikke lenger en del av vårt fordelsprogram. Begrunnelsen er at Fædrelandsvennen ikke ønsker å bidra til unødvendig press mot barn, sier Lian.