Gunnar Høygilt er den nye ordførerkandidaten til Birkenes Høyre. Han er også gruppeleder i partiet og lokallagsleder. Arild Windsland tapte kampvoteringen og går av til høsten. Foto: odd-inge rønning uleberg

Med åtte mot ti stemmer tapte han kampen om å bli Birkenes Høyres ordførerkandidat ved valget til høsten.

— Nei, jeg er ikke bitter. Politikere kjemper om velgeres tillit. Da må man tåle å bli valgt vekk av partifeller, sa Arild Windsland (55) til Fædrelandsvennen umiddelbart etter nederlaget. Han har vært ordfører i snart fire år og ønsket å fortsette i fire til.

— Politisk er dette mitt største nederlag. Nå er min jobb ikke å la meg prege. Jeg skal lede Birkenes kommune til etter valget. Jeg må greie å holde fullt trøkk, sier Windsland.

— I en krevende tid viste jeg lederskap og gjorde det jeg mente tjente innbyggerne best, selv om jeg måtte bryte valgløftet om eiendomsskatt. Jeg står med rak rygg og gjorde det jeg mente var rett. Da er det lettere å tåle nederlaget, mener Windsland om sitt politiske virke.

Lover mer offensiv politikk

Gunnar Høygilt er Brkenes Høyres ny ordførerkandidat.

— Nå skal vi bringe Birkenes videre som bare Høyre kan. Takk for tilliten, sa Gunnar Høygilt (67) til partifellene.

— Der jeg engasjerer meg, skjer utvikling. Jeg er vant til å utvikle mennesker, bedrifter og organisasjoner, sa Høygilt.

Høygilt lover et mer offensivt Birkenes Høyre. Han lover å opprettholde skoler i alle tre bygdene, både Birkenes, Herefoss og Engesland. Han lover en mer offensiv næringspolitikk og han lover å kjempe for å bli kvitt eiendomsskatten.

— Jeg kan ikke love at den fjernes. Men jeg lover at vi skal minimere den. Jeg kan også love at vi skal kjempe for Birkenes beste i ny kommunestruktur. Men hva jeg skal mene om det, kan jeg ikke si nå, sa Høygilt.

— Hvordan skal du få til å beholde skolestrukturen samtidig som du reduserer skatten?

— Det kan jeg ikke si nå. Det må vi komme tilbake til i programarbeidet, sa Høygilt.

Windsland mener partiet som har hatt ordføreren i Birkenes siden 1991 (avbrutt av to KrF-år da Høyre-ordføreren var sykemeldt), går inn i en krevende periode.

— Nå loves en ny kurs. Da må den nye kursen leveres. Det blir krevende, sier «gamle-ordføreren».

- Leverte ikke varen

Knut Sigve Suggelia var den som sterkest advarte mot å gjenvelge Arild Windsland.

— Vi selger en vare til velgerne. Etter valget i 2011 leverte vi ikke varen vi lovet. Windsland er den som forbindes med innføring av eiendomsskatt. Vi kan ikke gå til valg igjen med samme varen, sa Suggelia, som ba om å bli strøket fra valglisten hvis Windsland ble valgt.

På andre siden sto Nils Olav Eikenes. Han strevde med følelsene, sa han, og ba innstendig om at Windsland ble gjenvalgt.

Flere ba Windsland ta andreplassen bak Høygilt. Til det svarte den avtroppende ordføreren:

— Jeg har brukt mange år på å bygge meg opp. Da trer jeg ikke ned ett hakk igjen. Sånn er mine følelser rundt det.

Selv om han forsvinner helt ut av lokalpolitikken til høsten, fortsetter han med politikk. Han står på tredjeplass på Aust-Agders liste til fylkestinget.