Klokka 14 mandag møtte prosjektleder Per Torgersen aksjonsleder Sigmund Kroslid og resten av politikerne fra Flekkefjord som har fulgt arbeidet med Utviklingsplan 2030. De ble informert om Torgersens endelige anbefaling om sykehusstrukturen på Sørlandet før både ansatte og tillitsvalgte ved Sørlandet sykehus.

— Jeg anbefaler i dag omstilling til ett hovedsykehus i Kristiansand og nærsykehus i Flekkefjord og Arendal, sier Torgersen i en pressemelding.

Prosjektleder Per Torgersen sammen med Sigmund Kroslid (t.v.), leder for sykehusaksjonen i Flekkefjord, før Torgersen serverte sin endelige anbefaling i Utviklingsplan 2030 til flekkefjordspolitikerne, før alle andre. Foto: Jarle R. Martinsen

Dermed har han gått tilbake på den foreløpige anbefalingen fra i fjor, og etablerer en variant av det såkalte alternativ 2. Men det bli nedleggelse av fødeavdeling og akuttkirurgi i Arendal og Flekkefjord.

— Underkapasitet på akuttmottak

Videre skriver han: Utredningen har avdekket stor underkapasitet på blant annet akuttmottak og intensivbehandling i løpet av kort tid, behov for milliardinvesteringer i vedlikehold og utstyr, og et behandlingstilbud til flere pasientgrupper som på sikt ikke vil være tilfredsstillende.

Og han trekker fram at alternativ 1, en videreutvikling av dagens tre sykehus, ikke er økonomisk bærekraftig. Det er heller ikke modell 3B, med nytt sykehus på et nytt sted. Grundigere analyser det siste året har vist at driftsmodell 3A, med samling av de aller fleste sykehustjenester i Kristiansand, er for sårbar når det gjelder tilgjengelighet og kriseberedskap.

— Ved å opprettholde sykehusdrift tre steder oppnår vi stor fleksibilitet, som er nødvendig når vi planlegger med så lang horisont som 15-20 år, sier prosjektlederen.

Lokalsykehus med tilpassede akuttfunksjoner (nærsykehus) har beredskap innen indremedisin og anestesi. Det har medisinsk service med døgnberedskap innen radiologi og laboratorietjenester. Det har ikke kirurgisk beredskap og fødeavdeling. Det kan ha elektive spesialisthelsetjenester med døgnplasser og nødvendig beredskap, og et variert poliklinikk- og dagtilbud.

La frem prosjektrapporten

Etter at han hadde orientert flekkefjordspolitikerne holdt han en videokonferanse for avdelingsledere og tillitsvalgte ved sykehuset, der han la fram prosjektrapporten.

Arbeidet med Utviklingsplan 2030 begynte i 2012. Da ønsket sykehuset å bygge et nytt psykiatribygg i Kristiansand. For å få lov og penger til det, krevde Helse Sør-Øst at en plan måtte lages, og da ble også behovet for tjenester innen somatikken inkludert.

En rekke arbeidsgrupper ble nedsatt. Disse jobbet med å få fram fakta om dagens situasjon, og behovene i årene som kommer. Det ble blant annet tatt utgangspunkt i økningen i antall mennesker, eldrebølgen, avstander mellom bostedene til sørlendingene og sykehuset.

Anbefalte ett storsykehus

En rekke delrapporter ble lagt fram høsten 2013 og i januar fjor anbefalte prosjektleder Torgersen at det burde bygges ett stort sykehus, og at det burde ligge i Kristiansand. Resten av Sørlandet skulle i stedet få regionale helsesentre.

I fjor høst ble det laget en risiko- og sårbarhetsanalyse, samt en samfunnsanalyse. Begge disse støttet anbefalingen om et sykehus i Agder, men pekte samtidig på flere svakheter i beslutningsgrunnlaget.

Nå har Torgersen gått gjennom alle 81 høringsuttalelser, og avgir i prosjektrapporten til styringsgruppen sin endelige anbefaling. Styringsgruppen skal behandle den 12. januar og så skal sykehusstyret gjøre vedtak 5. februar.