Fører ikke forhandlinger om en slik storkommune fram, bør Lillesand forhandle videre med Kristiansand og eventuelt de av kommunene i Knutepunkt Sørlandet som vil forhandle videre om en storkommune.

Det er hovedpunktene i den rykende ferske innstillingen fra Lillesands rådmann til byens politikere som nå skal behandle saken.

"Kommunereformen er en unik mulighet for Lillesands befolkning til å ruste seg for fremtidens utfordringer. Dagens oppgaveportefølje sammenholdt med fremtidens utfordringsbilde er etter rådmannens mening tilstrekkelig begrunnelse for å anbefale bystyret å gå i forhandlinger om storkommunealternativet", skriver rådmannen.

Administrasjonen anbefaler også at en nærmere dialog om sammenslåing med Grimstad avsluttes.

Dermed er førsteprioritet en storkommune bestående av Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Søgne og Songdalen. Det er de sju som i dag utgjør Knutepunkt Sør.

En slik storkommune er også det alternativet som foreslås vurdert først i rapporten fra Knutepunkt Sør som ble ferdig i juni.

Behov for omorganisering

Rådmannen skriver også:

«Uavhengig av hvilken kommunestruktur Lillesand velger, vil det være behov for en betydelig omorganisering av kommunen for å kunne ruste seg for fremtidens utfordringer. En storkommune med «Alle 7» vil ha gode muligheter for å utvikle gode tjenester for innbyggerne. Denne kommunen vil være attraktiv på arbeidsmarkedet og tiltrekke seg kvalifiserte medarbeidere som kan bidra til å styrke og utvikle fagmiljøet, noe som vil være viktig for å levere tjenester av god kvalitet. Utviklingsoppgaver og analyse av kommunens tjenestebehov i forhold til samfunnsutviklingen vil kunne prioriteres og ivaretas. Denne kommunen vil være robust og i stand til å møte nye og omfattende oppgaver for eksempel som følge av helsereformen.«

Forhandlingsutvalg

Rådmannen foreslår at bystyret i Lillesand på sitt første møte etter valget nedsetter et forhandlingsutvalg bestående av ordfører, varaordfører og en fra opposisjonen. Utvalget får i mandat først å forhandle om en ny storkommune bestående av de sju knutepunktkommunene. Dersom en slik kommune ikke er mulig, forhandler de videre med Kristiansand og de av kommunene som ønsker samarbeid.

Prinsippene som legges til grunn for forhandlingene er likeverdighet mellom kommunene og ivaretakelse av nærdemokrati. Videre skal egen planverk gjelde inntil et felles planverk er vedtatt.

Forhandlingsutvalget gis mandag til å utarbeide fremdriftsplan, overgangsordninger, forslag til politisk organisering og felles søknad til Kongen om kommunesammenslåing.

Rådmannens forslag skal behandles i formannskapet 2. september, og i bystyret 9. september.

Utvalgets endelige anbefaling til kommunestruktur legges fram for bystyret i Lillesand i juni 2016. Fædrelandsvennen kommer tilbake med mer.