Inntil nå har Kristiansand og mange andre kommuner håndtert oppsop fra feiebilene som rene masser. Sand og grus har blitt dumpet i skogholt og skråninger, og gitt bort til hageeiere og bønder som trenger fyllmasse. Det kan det nå bli slutt på.

I en artikkelserie før jul viste Fædrelandsvennen at feiesanden er forurenset med oljerester. Da kan den ikke behandles som ren masse.

Helomvending

20. desember 2013 startet Fædrelandsvennen en artikkelserie om hvordan forurenset masse håndteres i Kristiansand og nærområdene. Foto: Leer-Salvesen, Tarjei

— Denne gangen lærte vi noe av å lese avisen. Vi hadde testet feiesanden, og trodde den var ren fordi den hadde lave nivåer av tungmetaller. Vi var ikke oppmerksomme på dette med oljerester, sier feie- og brøytesjef Odd Kristiansen i Kristiansand kommune.Fylkesmannens miljøvernavdeling hadde allerede tatt kontakt med Kristiansand og andre kommuner for å be om en innskjerping av rutinene.

Men da Fædrelandsvennen intervjuet Kristiansen i desember, avviste han at det var problematisk å dumpe massene i naturen.

Nå gjør kommunen helomvending. Feiebilene er i full gang med vårrengjøringen av gatene, men opplegget er nå forandret. Alt oppsopet skal samles på kommunens sentrallager på Dalane. Der samles det i hauger som er fordelt på bydeler, og kommunens folk tar prøver av massene.

Ekstra utgift

Nå samles feiesanden fra Kristiansands bydeler på kommunens lager på Dalane og testes. Så langt viser alle analyser at massene er forurenset med oljerester. Noen bydeler gjenstår ennå å kartlegge. Foto: Anders Martinsen

Så langt viser samtlige prøver tydelig forurensing av oljerester. Det er forskjell på bydelene, men alle prøveresultatene viser henholdsvis avfallsklasse 3 og 4.Det betyr at dumping i skogholt eller bruk i hage og på åkre er uaktuelt.

— Mye av dette må leveres på godkjent mottak.

— Hvor dyrt blir det?

— Vi får en ekstra utgift nå, men jeg vet ikke hvor stor den blir, sier Kristiansen, som nå er forhandlinger med både Støleheia og andre mulige deponier.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til kan prisene variere fra noen hundrelapper til flere tusenlapper per tonn, avhengig av hvordan det håndteres.

Kristiansen håper de siste prøvene skal vise at feiesanden fra de minst urbane bydelene, som ikke er analysert ennå, skal vise at noen av massene er rene. Da vil utgiftene til håndtering av problemet bli mindre.

Ringvirkninger

Thore Egeland hos fylkesmannens miljøvernavdeling hadde møte med Kristiansand kommune i vinter om saken. Fylkesmannen har i lang tid forsøkt å få kommunene til å ta problemstillingene med forurenset masse på alvor.

— Når rapporten fra dette arbeidet foreligger snart, kan den gi informasjon som kan være av betydning også for andre kommuner, spesielt for byene, sier Egeland.