— Det har vært et eventyr fra ende til annen, sier de to som dro i gang Lindesnes Trekkspillklubb, Arne Vigeland og Atti Eikaas.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Det skjedde 21. februar 1990. Dermed har klubben 25 års jubileum i år. Suksessen til klubben gjenspeiler seg i 2500 show, 11 USA-turneer, over 200.000 solgte DVD-er og CD-er. Egen film, «Med trekkspill til operaen», er også laget om dem. Og ikke minst: Fire millioner treff på You Tube. I 2014 hadde klubben 600.000 strømninger på Spotify.

Se video fra øvingen til trekkspillklubben — klikk på linken over!

Nå skal klubben ut på en imponerende turné før sommeren. Det åpner i Kilden i Kristiansand til helga. Deretter skal de til Tysvær, Stavanger, Sirdal, Os, Bergen, Lyngdal, Arendal, Viborg (Danmark), Vigeland, Kristiansand sentrum og Flekkerøya.

Det hele startet i forkant av en festival på Vigeland i 1990. Eikaas kontaktet Arne Vigeland og spurte om de ikke skulle finne på noe til denne festivalen. De visste det satt mange rundt om med et trekkspill.

Det har vært et eventyr fra ende til annen

- Vi kontaktet mange av dem, og responsen var stor. På kort tid hadde vi et orkester på 20 personer, forteller Eikaas.

Ville ikke gi seg

Etter festivalen ville folk slett ikke gi seg, og dermed var trekkspillklubben et faktum. Det fulgte hektiske år, ikke minst fordi de dro til USA årlig fra 1992. Å være med på 17. mai-paraden i New York var jo en drøm.

Dette er gjengen som startet opp Lindesnes Trekkspillklubb for 25 år siden. I første rekke fra venstre: Øystein Olsen, Judith Skjæveland, Stanley Jansen og Leif Mønsås. I andre rekkef.v.: Anne Marie Tønnesland og Astrid Sandvik, Leif Vigeland, Arthur Salvesen og Svein Lysestøl. Bak f.v.: Bjørg Johanessen, Olav Evenstad, Magne Skjærstad, Tarald Lauen, Henry Eriksen, Arne Vigeland og Stanley Salvesen. Foto: Atti Eikaas

Formann i klubben, Alv-Tore Romedal, og Arne Vigeland mener høydepunktet var da trekkspillklubben omsider fikk slippe til i Operaen i Oslo i 2010. etter mange års kamp. De trakk to fulle hus, en voldsom suksess.Men Eikaas synes de har gått fra høydepunkt til høydepunkt.

— Det største høydepunktet har vi ennå til gode, smiler han. Men han sier de jobber for å komme tilbake til Operaen.

Henvendelser

Trekkspillklubben får mange henvendelser fra inn- og utland om å opptre. - På blokka har jeg henvendelser fra Tromsø, Oppdal, Drangedal, Færøyene, Finnøy, flere steder i Danmark og Tyskland. Så vi må ta drøfte hvor vi skal dra, sier Eikaas.

Arne Vigeland og Atti Eikaas var de to som dro i gang trekkspillklubben for 25 år siden. Fortsatt spiller de - og har det gøy! Foto: Jarle R. Martinsen

Første show er alt booket for 2016, 6. februar i Stavanger Konserthus. — Hva med fremtiden, er trekkspillklubben liv laga?

— Skal vi dømme etter responsen vi får er det selvsagt det. Men vi må jobbe hardt for nyrekruttering, sier Vigeland.

Flere unge

Det har kommet fem personer til klubben som er i 20-årene i det siste, og de vet om flere unge som har lyst. De har små trekkspill som barn og unge kan spille på.

De 63 personene i klubben kommer fra hele Sørlandet til Vigeland for å øve i kommunestyresalen hver onsdag, et rom de får bruke gratis. Den eldste er 90 år, den yngste er 20 år. Og den reiser lengst er Reidar Hadeland, bosatt på Finnøy i Rogaland - 25 mil unna.

- Men nå slipper han i alle fall ferje, humrer Romedal.

Liten bedrift

Klubben er forlengst blitt en liten bedrift. De har frikjøpt Eikaas en dag i uka fra jobben som kulturoperatør i Lindesnes kommune for å jobbe for klubben.

Øvesøndag i kommunestyresalen til Lindesnes kommune. Aldri har oppmøtet til øvelsene vært så bra og billettsalget så stort. Det lover godt for jubileumsåret. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det meste av driften handler likevel om dugnad, fastslår Romedal.

- Skaper positivt trøkk

Både i Stavanger og Bergen venter de på trekkspillklubben med lengsel.

Klubben skal ha konsert i begge byene i februar.

- I Grieghallen er det utsolgt, slik det alltid er når de kommer, sier arrangementsjef Rolf Skogstrand.

Han sier de er hjertelig velkommen. - De skaper et voldsomt positivt trøkk med sine konserter som appellerer til vårt publikum, sier han. Også i Stavanger Konserthus er de glade i trekkspillklubben.

- Det er for lengst utsolgt her. De har en stor skare fans mellom Lindesnes og Stavanger, sier markeds- og kommunikasjonssjef Grete Straume. Hun roser klubbens formidlingsevne.

- Særlig deres evne til å ha med mye humor appellerer mange, sier hun.