— Filmen viser kommunalt amatørskap og er sjarmerende hjelpeløs, sier Kjell Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Markedshøyskolen i Oslo.

— Denne filmen bygger ikke et moderne Kristiansand, fastslår daglig leder Rune Røiseland i kommunikasjonsbyrået Ordkraft, som lager omdømmebarometre for regioner i hele landet.

Det er kommunikasjonsavdelingen i Kristiansand kommune som har laget videoen "In the same boat", der Grundekjøn reklamerer for Kristiansand i selskap med tre HR-ansvarlige fra teknologibedriftene Aker Solutions, National Oilwell Varco og Cameron.

Kompetent arbeidskraft

Hensikten er å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft og skaffe byen nye innbyggere.

I løpet av en båttur der man sveiper innom Fiskebrygga, Kilden, havna og Kjevik, roser Grundekjøn byens fortreffeligheter i varme ordelag, og HR-sjefene poengterer hvor godt det er å bo i byen for teknologibedriftenes medarbeidere. Seansen avsluttes på ordførerens sommersted i Randesund, der fru Hege venter med sommerlige forfriskninger.

Fædrelandsvennen har bedt de to kommunikasjonsekspertene vurdere filmens kvalitet:

I en av scenene i filmen henger ordfører Arvid Grundekjøn opp flagget på hytta.

— Nå har jeg sett filmen to ganger, og jeg klarer ikke helt å se hva de i hovedsak ønsker, sier Rune Røiseland.Kjell Terje Ringdal mener filmen bommer fullstendig på målgruppen:

— Det er som å invitere høykompetente mennesker i mørke dresser og drakter hjem til en lav Skeidar-sofa for å bla i familiens fotoalbum. Filmen har en målgruppe som er opptatt av en stil og en form som filmen ikke viser. Man tror ikke på budskapet når filmen viser det stikk motsatte. Den er så idyllisk og privat at den ikke virker, sier han.

I båt med fine damer

Rune Røiseland mener den kan virke uforståelig:

— Jeg tror en utenlandsk arbeider vil ha store problemer med å forstå settingen og konteksten. Filmen begynner med å vise vår fremste representant for offentligheten som en uformell mann som raser rundt i båt med noen fine damer. Først et godt stykke ut i filmen skjønner man at dette er HR-sjefer i ledende teknologibedrifter, sier han.- Og jeg tror ikke filmen vil bety noe verken fra eller til for rekrutteringen til oljemiljøet. Den virker amatørmessig gjennomført, uten en tydelig målgruppe og hensikt, og noe mer profesjonell hjelp kunne gjort den betydelig bedre. Vi kan ikke spare oss til effektiv kommunikasjon, og jeg håper ikke det er investert store midler i dette, sier Ordkraft-sjefen.

Helt riktig tenkt

Kjell Terje Ringdal beklager at det åpenbart ikke er brukt penger på prosjektet:

— Det er helt riktig tenkt å ville lage en film som handler om å rekruttere kompetente mennesker til byen. Det er klokt og offensivt av kommunen å tenke i sånne baner og det må applauderes. Filmen inneholder også masse viktig informasjon som er relevant om du er fransk eller spansk, og gir et sympatisk bilde av en jovial, litt uhøytidelig kultur. Men når man har tenkt så mange riktige tanker, ergrer det meg at man blir så ivrig etter å spare at sluttproduktet ødelegger for budskapet, sier han.

Filmen har også et musikalsk lydspor som vekker reaksjoner:— Den er jo virkelig komisk oppe i det hele. Der er vi tilbake i 1984, mener Rune Røiseland.

— Synes du filmen viser Kristiansand som en moderne, fremtidsrettet by?

— Nei, jeg synes verken form eller gjennomføring står i stil til den moderne verdensledende regionen vi er på mange områder. Den står heller ikke i stil med byens film- og kommunikasjonsmiljø.