KRISTIANSAND: — Vi kan ikke leve med lav skatteinngang særlig lenge. Hvis ikke vi får normal inntekt snart må vi komme tilbake til bystyret med en sak hvor vi håndterer det, opplyste rådmann Tor Sommerseth til kommunalutvalget tirsdag.

For 2012 utgjør svikten 50 millioner kroner, av et totalbeløp på 1,9 milliarder.

12-13 millioner

Men ettersom store deler av bortfallet kompenseres ved statlig utjevning, er den reelle svikten på 12-13 millioner i forhold til budsjett. Og med dårlig fart inn i 2013 kan tallet bli enda styggere i år.

Mens resten av landet hadde en økning i skatteinngangen på rundt sju prosent, er tilsvarende økning i Kristiansand bare omtrent halvparten. Lav befolkningsvekst trekkes fram som én årsak.

— Dette er vanskelig å forklare. Vi har et næringsliv for full musikk, høy sysselsetting og lav arbeidsledighet. Vi vil gjerne vite hva som skjer, og ber derfor KS om hjelp til å forklare dette, fortsatte rådmannen.

- Alvorlig signal

Han la til at også andre kommuner i Agder og Telemark opplever det samme.

— Dette er et alvorlig signal. I verste fall får vi dette tilbake i form av en sak om hvordan vi forholder oss til dette, kommenterte ordfører Arvid Grundekjøn (H).

En eventuell innstramming vil trolig skje i forbindelse med tertialrapporten i juni. Da vil det være klart om årets skattesvikt blir av den stygge sorten.