Den gamle prestegården ligger i Venneslavegen 282, ved siden av kirka og Vennesla skole. Eiendommen ble solgt for 5,5 millioner kroner til en ikke offentlig kjent kjøper. Men nå kan vedkommende komme til å trekke seg fra kjøpet – og tilby eiendommen til kommunen. Foto: Henrik Ihme

Fædrelandsvennen har opplysninger om at kjøperen eller kjøperne av prestegården i Vennesla nå skal være villig til å la kommunen komme med et bud i tolvte time.

Etter hva Fædrelandsvennen forstår, skal dette være fordi kjøperen er klar over at det har skapt reaksjoner i bygda at eiendommen er solgt til en privatperson, og at kjøperen derfor angrer seg, og ønsker å trekke seg.

Dersom kjøperen trekker seg, vil Vennesla kommune dermed få en tredje mulighet til å sikre seg den gamle presteboligen, etter å ha sagt nei to ganger tidligere.

Dette selv om kjøperen har sendt inn et bindende bud på eiendommen på 5,5 millioner kroner.

Hemmelig møte

Etter kommunestyremøtet torsdag kveld, samlet ordfører Torhild Bransdal medlemmene i plan— og økonomiutvalget (formannskapet) inn til et møte for lukkede dører. Hun ville ikke si hva møtet skulle handle om.

— Vi holder møte fordi jeg vil ha råd om en sak. Det skal ikke fattes noen vedtak, og derfor lukker vi dørene, sa hun til Fædrelandsvennen.

Like før møtet kunne imidlertid rådmann Svein Skisland bekrefte at tema for møtet var prestegården, men at pressen måtte bli på gangen.

To utfall

I etterkant av at kjøpet ble gjort kjent tidlig i april, uttalte Svein Skisland at kommunen likevel kunne komme til å sikre seg eiendommen gjennom ekspropriasjon (tvangskjøp), ettersom presteboligen ligger i et område som i kommuneplanen er satt av til offentlige formål. Mer spesifikt, for en eventuell, ny kirke i Vennesla.

Den gamle prestegården ligger i Venneslavegen 282, ved siden av kirka og Vennesla skole. Eiendommen ble solgt for 5,5 millioner kroner til en ikke offentlig kjent kjøper. Men nå kan vedkommende komme til å trekke seg fra kjøpet – og tilby eiendommen til kommunen. Foto: Henrik Ihme

Eiendommen er ikke regulert til dette, og ingen konkrete planer foreligger, men kjøperen skal nå likevel være villig ti lå gi slipp på kjøpet — dersom kommunen ønsker det.Denne saken skal nå ha to mulige utfall.

• Vennesla kommune overtar kjøpet av prestegården for 5,5 millioner kroner. En ny pris skal ikke være aktuelt.

• Eller det opprinnelige kjøpet blir stående.

Nytt møte

Kommunen er foreløpig taus om utviklingen. Svein Skisland sier at han ikke har noen kommentar til saken, mens ordfører Torhild Bransdal (KrF) sier dette:

— Opplysningsvesenets fond (Ovf) har bedt om et møte med oss i neste uke. Det er min eneste kommentar.

En rekke personer har vært kritisk til hvordan Vennesla kommune håndterer prestegård-saken, spesielt med tanke på at kommunen åpnet for tvangskjøp etter at kjøpet ble kjent. Svein Skisland har avvist kritikken.

—  Vi har sagt nei til å kjøpe en eiendom fordi prisen er for høy. Samtidig sier vi at det ikke er konkrete planer om å bruke den, men at den er avsatt til offentlig formål og at kjøperen senere må være forberedt på ekspropriasjon, har han sagt.

I utgangspunktet ble det satt spørsmålstegn ved om Ovf vil få salgsprisen de krevde i markedet. Kommunalsjef Aslak Wegge presenterte den gang utregninger på at kjøpesummen er for høy for at eiendommen kan finansiere seg selv med inntekter fra utleie.