Denne saken ble publisert 1. april 2015.

— I går reddet vi en pasient med hjerteproblemer i Telemark. Selv om de som kom først hadde gjort en god jobb, var det anestesilegen som gjorde at pasienten kom i live til sykehuset i Skien, forteller regionsjef i Norsk Luftambulanses region sør, Arild Sørensen, til Fædrelandsvennen.

Så langt i påsken har Luftambulansens helikopter stasjonert ved Fjellfly sør for Hovden sentrum hatt sju oppdrag.

— Da snakker vi om høyst reelle oppdrag der andre legehelikoptre måtte ha dratt om ikke vi gjorde det, sier Sørensen.

Dekker 90.000

Foruten de rundt 20.000 påsketuristene på Hovden, dekker helikopteret nærmere 70.000 andre mennesker i Telemark, Agder-fylkene og Rogaland. Steder som Røldal, Odda, Sirdal og Åseral nås med en flytid på maks 20 minutter, ifølge Sørensen.

Det er fjerde gang Luftambulansen oppretter en såkalt påskebase, og andre gang basen er stasjonert på Hovden. Går det som Luftambulansen ønsker, håper man på sesongbase på sikt med fullverdige luftambulansebaser som inkluderer både legehelikopter og legebil.

Helikopteret som er stasjonert på Hovden i påska er et ekstrahelikopter luftambulansen innehar. Foto: Richard Nodeland

Koster halvannen mill.

Beredskapen er imidlertid ikke gratis. Nærmere 150.000 kroner døgnet koster det å holde basen på Hovden operativ med nærmere 10 mannskaper, to skift på helikopteret bestående av pilot, anestesilege og redningsmann, samt fire bakkemannskaper som jobber litt til og fra.

— I løpet av påsken kommer utgiftene på halvannen million kroner, og alt dekkes av medlemmene, forteller Sørensen.

Skryt

Litt tidligere på dagen holdt regionsjefen et foredrag foran 53 hyttevelforeningsledere under et infomøte arrangert av Bykle kommune.

Påskebasen til Luftambulansen er stasjonert ved Fjellflys base et par kilometer sør for Hovden sentrum. Foto: Richard Nodeland

Der fikk beredskapstjenesten skryt av både ordfører og hyttefolket.Det kom sågar et forslag fra salen om å la en hundrelapp av skiløypeavgiften på 600 kroner gå direkte til luftambulansetjenesten.

— Jeg kunne heller tenke meg at vi økte avgiften til 700 kroner, for deretter å la en hundrelapp gå til luftambulansen, svarte ordfører Jon Rolf Næss, før han takket luftambulansen for innsatsen.

— Jeg vet det ble reddet et liv her, forrige gang Luftambulansen hadde påskebase på Hovden. Da er pengene som brukes vel verd, sa Næss.

Politikerbønn

Selv om alle støttet opp om Luftambulansen, hadde Sørensen en bønn til politikerne.

— Spart tid er sparte liv, og med sentraliseringen av spesialister til en fire-fem sykehus i landet, må man utvikle og satse på ambulansetjenesten i luft og på vei, samt de lokale legekontorene, sa regionsjefen.

Arild Sørensen fortalte om viktigheten av spesialisert helsehjelp så tidlig som mulig foran de 53 hyttevelforeningslederne på Hovden grendehus onsdag formiddag. Foto: Richard Nodeland

Han viste blant annet til hjertestans, massive blødninger og hjerneslag som eksempler der tiden har ekstremt mye å si for behandlingsresultatet.

— Utfordringen er å få politikerne til å forstå dette! Dere skjønner dette, men det er verre med politikerne. Be dem ringe meg, så skal jeg forklare, sa Sørensen.