— Det blir fantastisk. Å kunne glede andre er jo den største gleden, mener 23-åringen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Julaften skal han sammen med en rekke andre frivillige stå for arrangementet som trekker til seg mennesker som av ulike grunner ønsker å feire jul på denne måten. Her blir det servert tradisjonell norsk julemat, det blir gudstjeneste, gang rundt juletreet og gaver til alle.

Kontrast

For Faiz, som han gjerne kalles, kunne kontrasten knapt vært større fra landet han selv kommer fra. Der har afattigdom og krig herjet i årtier.

— Men jeg tenker ikke at nordmenn på noen måte skal være flau over å ha overflod av det meste. Det er slik det er, og det er uansett en viktig likhet mellom mitt land og ditt: Nemlig gleden over at familien møtes, smiler han. I Afghanistan feires ikke jul, men de har noe som ligner.

— Vi feirer Yalda, som er på kvelden 21. desember. Da feirer vi årets lengste natt. Da møtes familien og spiser god mat. Alle holder seg våkne til midnatt, da får alle gaver, forteller han.

Utrolig år

Faiz har bak seg et utrolig år, fult av opp- og nedturer. Først i oktober kunne han endelig senke skuldrene, da fikk han varig opphold i Norge.

Når vi ber han fortelle om det verste øyeblikket gjennom året, er han ikke i tvil.

— Det var da jeg gikk langs gatene i Italia dit jeg var sendt av norske myndigheter, sulten, blakk og ikke viste noe om fremtiden. Det var fryktelig.

Faizullah Muradi og Morten Ekeland i lokalene til Frelsesarmeen der det blir tradisjonell julefeiring i morgen. Foto: Jarle R. Martinsen

Han sier at han flere ganger er blitt spurt om han i de timene angret på at han var kamptolk for Norge.

Jeg var sendt til Italia av norske myndigheter, ikke av Norge og nordmenn flest

— Men det gjorde jeg ikke. Jeg tenkte at jeg var sendt til Italia av norske myndigheter, ikke av Norge og nordmenn flest. For meg er det en forskjell, sier han.

Språkkurs

Nå er han i ferd med å bli veletablert i Mandal. I januar flytter han fra asylmottaket og inn i en leilighet i sentrum. Han er dessuten godt i gang med et norskkurs, et språk han ikke akkurat synes er lett å lære.

LES OGSÅ:

— Men nå skjønner jeg i alle fall nesten alt som sies, selv om det er en stund til jeg selv kan snakke språket flytende, smiler han.

Støttespiller

Han kan utvilsomt takke sin støttespiller og venn Morten Ekeland for at han fikk opphold. Ekeland engasjerte seg kraftig i saken i april, og fikk etter hvert SV- gruppen på Stortinget til å ta saken videre. Deretter våknet riksmedia med Dagsrevyen i spissen. Presset ble til slutt så voldsomt mot statsministeren at hun instruerte UDI til å snu.

Her handlet det om en person som hadde kjempet for Norge i en krig

— Etter å ha lest meg gjennom saksdokumentene skjønte jeg at dette var mye mer enn en vanlig asylsak. Her handlet det om en person som hadde kjempet for Norge i en krig, og som var direkte livstruet om han ble sendt tilbake til Afghanistan. Så jeg var helt sikker på at vilkårene for opphold var til stede for å si det mildt, sier Ekeland.

Morten Ekeland (t.v.) og forfatter Jon Gangdal i Afghanistan for noen uker siden i forbindelse med boken Gangdal skriver om Faiz sitt liv. Foto: privat

Nylig var han i Afghanistan sammen med forfatter Jon Gangdal, som skal skrive bok om Faiz. Her møtte de noen av de 26 kamptolkene Norge har brukt og som fortsatt er i landet. — De er forfulgt og i livsfare. Også de må få opphold i Norge, sier Ekeland.

I januar skal saken opp som høring på Stortinget, før politikerne senere skal ta stilling til opphold.

Bli jurist

Selv tar Faiz nå sikte på en utdannelse. Han ønsker å bli jurist i en organisasjon som jobber med internasjonal immigrasjon.

— Jeg vil hjelpe andre som har vært gjennom det samme som meg.

— Har du et ønske om å reise tilbake til Afghanistan?

- Om det er mulig, ønsker jeg selvsagt en gang å kunne reise dit for å besøke min familie. Men jeg vil bli i Norge, kanskje stifte familie. Det er her jeg hører hjemme nå.