KRISTIANSAND: — Dere må holde opp å mobbe Sylvi Listhaug. Hun kaller en spade for en spade, så slutt å si at hun kaller det en møkkagreip, sa Astrid Nøklebye Heiberg (H), statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet på det kommunalpolitiske toppmøtet som arrangeres i Kristiansand.

Da hadde blant andre Kari Henriksen (Ap) gått til angrep på Sylvi Listhaugs språkbruk i innvandringsdebatten.

— Når hun bruker en metafor som å «bære folk på gullstol» er hun inne i et språk som er ikke-eksisterende i dagligtalen til vanlige folk. Det hun sier indikerer at det er mennesker som kommer hit som blir behandlet som konger, og det er helt feil. Så hvorfor ikke bruke helt vanlige ord, sa Kari Henriksen.

Mistenkeliggjort

Det er KS (Kommunesektorens interesseorganisasjon) som arrangerer konferansen i Kristiansand. Der var temaet integrering.

— Jeg er entusiastisk for integrering, sa Listhaug.

Det fikk altså flere til å reagere, og det ble til og med latter i salen. Blant dem som reagerte var Kari Henriksen.

— Hun er entusiastisk på egne vegner, men tar ikke innover seg at hennes egen statsminister ikke kan gå god for ordbruken. Og koalisjonspartneren sier at dette er ikke hennes regjering, sa Henriksen som henviste til uttalelser fra leder i Venstre, Trine Skei Grande.

Hun mener retorikken fra Listhaug er «full av ord som mistenkeliggjør andre».

— Hun snakker om «år etter år», «flere og flere». Det skaper avstand og ikke tilhørighet.

Sport

Listhaug mener hun flere ganger har prøvd å oppklare det hun mener er feiltolking av hennes uttalelser.

— Jeg ser at det har gått sport i å tolke meg i verste mening. Jeg har prøvd å oppklare mine utsagn, men det virker som om man hører det man vil høre, sa Sylvi Listhaug

Hun mener hun kun fører et tydelig språk.

— Vi har ingenting å tjene på å feie problemene under teppet, sa hun.

Og fortsatte:

— Jeg har et tydelig språk, og en av grunnene til at jeg meldte meg inn i Frp var at jeg likte klar tale. Det er mulig å føre et tydelig språk og fortsatt være for integrering.

Ikke mobbeoffer

Over Fædrelandsvennen sier Listhaug at hun reagerer på at mange i salen lo da hun sa hun var engasjert for å få til bedre integrering.

— Det synes jeg er litt spesielt. Jeg har stort engasjement for integrering, siden jeg mener det er viktig for å kunne bevare den norske velferdsmodellen. Vi må skape skattebetalere og ikke personer som lever på offentlige overføringer. Derfor er jeg veldig engasjert i integrering og vil bruke mye tid på å besøke kommuner som lykkes og se hva suksessformelen er for å lykkes.

— Nøklebye Heiberg sier du er blitt mobbet. Oppfatter du det selv slik?

— Jeg står for det jeg sier og viker ikke tilbake, og det er kanskje litt uvant. Folk er kanskje vant til at politikere snur på hælen når man får litt motstand, men det gjør ikke jeg. Så jeg kommer til å fortsette å stå i dette, men jeg føler meg seg ikke som noe mobbeoffer.

Hersketeknikk

Kari Henriksen føler seg ikke truffet av beskyldningene om å mobbe.

— Jeg synes det var en festlig, liten hersketeknikk. Det var nok mange hun prøvde å treffe, men jeg følte meg ikke truffet, sier hun til Fædrelandsvennen.