— Jeg jobber i en 57 prosent stilling, som vil si tre vakter i uka. Jeg skulle veldig gjerne gått opp til 75 prosent stilling, sier Elena Sløgedal.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Hun har vært sykepleier ved Mandal sykehjem siden 2007, en jobb hun trives veldig godt i. Men både av økonomiske og faglige grunner vil hun gjerne jobbe mye mer. Nå tar hun på seg ekstravakter, men ønsker vaktene bakt inn i en fast stilling.

Mandal kommune ferdigstilte nylig en rapport om de som jobber ufrivillig deltid. Over 600 ansatte ble spurt om de kunne tenke seg å endre sin stilingsprosent.

Da sa 267, eller 44 prosent, ja til å jobbe mer. Hadde alle disse fått den stillingsstørrelsen de ønsket hadde det betydd 90 flere årsverk i kommunen.

Les også:

Jobber for lite

Hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet Rut Hovd Olaisen innser at det er vanskelig å løse floken med å få flere til å øke sine deltidsstillinger. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det er skremmende mange som synes de jobber for lite. Mange må basere seg på å ha en partner som tjener godt for å klare seg, sier hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet i Mandal kommune, Rut Hovd Olaisen.Problemstillingen rundt ufrivillig deltid er slett ikke ny, men like fullt høyaktuell dag ut og dag inn.

Jeg får mange henvendelser fra medlemmer som fortviler

— Jeg får mange henvendelser fra medlemmer som fortviler over at de jobber for lite, sier Hovd Olaisen.

Ny lov

Nå kan det gå mot løsning for noen etter at det nylig kom en ny lov. Her heter det at deltidsansatte som jobber mer enn sin avtalte arbeidstid etter ett år har krav på den stilllingsandelen de faktisk jobber.

— Det betydde at etter årsskiftet kan deltidsansatte kreve ansettelse i tråd med faktisk arbeidstid, sier Olaisen.

Men arbeidsgiver kan kreve at arbeidstakeren må gå de samme vaktene som de ekstravaktene de hadde året før. — Og det er gjerne arbeid i helger, kvelder og ferier, påpeker hun.

Sykepleierforbundet har så langt ikke hatt drøftelser med kommunen om hvordan denne loven skal forstås, og det kan være man løser problematikken på en annen måte.

Ulike muligheter

I rapporten drøftes det ulike muligheter for å øke deltidsprosenten hos de som ønsker det. Det er blant annet å tilby arbeid på tvers av enheten og kommunen, å tilby vikariat internt, lengre vakter og å øke grunnbemanningen.

Spesielt det siste mener Hovd Olaisen er en god løsning.

— Selv om det på papiret ser dyrere ut, tror jeg økonomien likevel blir omtrent den samme fordi det blir mindre behov for vikarer. Dessuten vil et slikt tiltak øke trivselen og skape mer ro, sier hun.

Helgeturnusen

Mye av grunnen til utfordringene med deltid er helgeturnusen.

— Da er antall ansatte på jobb kuttet ned til et minimum. Derfor trenger vi kun små stillinger i helgene for å fylle opp turnusen, sier kommunalsjef for personalavdelingen Irene Lunde.

Sykepleier Elena Sløgedal skulle veldig gjerne økt sin stillingsbrøk betydelig, men så langt har det ikke latt seg gjøre. Her sammen med pasient Snefrid Johansen på Mandal sykehjem mens hun utfører ulike øvelser. Foto: Jarle R. Martinsen

Dessuten påpeker hun at arbeidsmiljøloven tillater ansatte å gå ned i stilling når de har små barn.— Dermed forskyver utfordringen seg når vi må fylle ut for det vedkommende ikke jobber, sier hun.

Lunde er enig i at å øke grunnbemanningen hadde vært en løsning, men at det stanser på kommunens økonomi.

— Problematikken rundt deltid er svært vanskelig å løse. Men det jobbes med ulike forsøk landet rundt som vi følger med på, sier hun.

Anbefaler langvakter

Forsker Leif Erling Moland ved forskningsstiftelsen Fafo har over mange år forsket blant annet på hva som kan gjøres for å få opp stillingsbrøkene til de som jobber deltid.

— Flere kommuner har testet ut at de ansatte går doble vakter, spesielt i helgene. Det har slått positivt ut og vært med på å bidra til at flere kan jobbe mer totalt sett, sier han.

Han sier disse langvaktene har skapt mer ro på avdelingene for alle. - Men da bør man tenke annerledes. Ikke styre alt etter klokka og senke tempoet slik at vakter ikke blir for slitsomme, sier han.

Han sier at det slett ikke er automatikk i at færre på deltid gir lavere sykefravær. - Nei, det varierer. Men ofte har mindre deltid skapt bedre arbeidsmiljø, sier han.

Les også: