Hva tenker du om at du får en plass oppkalt etter deg?

— For noen år siden var det noen gutter i Søgne som ville lage en bronsefigur av meg. Aldri i livet, sa jeg. Denne plassen kan jeg ikke gjøre så mye med. Jeg tenkte ja, ja. Det har ingenting å si for meg, men det kan være hyggelig for familien min etter at jeg er vekk herfra.

- Så du kjenner ikke litt stolthet i kroppen?

En engasjert Karsten Johannessen på Start-trening en gang på 80-tallet. Foto: FÆDRELANDSVENNEN

— Nei, det gjør jeg ikke. Dette er kun en politisk avgjørelse. Det er på banen det avgjøres. - Hvorfor blir du hedret tror du?

— Jeg vet ikke hvilken grunn klubben har, men det har sikkert noe med gullene å gjøre. Men det gjorde jeg ikke alene. Vi var en svær gjeng, fire mann i trenerapparatet. Og det er sikkert ikke alle som er enige i at jeg får heder. Noen blir forbannet. (Her bryter kona Solveig inn og påstår at Karsten ikke har fiender).

Les også:

— Du følger ikke med i fotballen, svarer trenerlegenden.

— Jeg hadde i hvert fall fiender. En gang ble jeg kalt inn på teppet til styret i Start. Det var på femtitallet. Jeg fikk beskjed om ikke å kjøre spillerne for hardt, at de måtte ha litt fri. OK, sa jeg. Dersom dere vil det kan jeg gi meg som trener med en gang. Har ikke spillerne god nok kondisjon er de ingenting. Å gi spillerne fri i en uke som ble gjort nettopp er bare tull. Spillerne fikk toere og treere på børsen i Fædrelandsvennen i sist kamp. Det var ikke bra.

- Hvorfor er du den eneste som har vunnet gull med Start?

— Ikke vet jeg, men den gjengen som vant var enestående. Vi var for eksempel fire mann som tok ut laget sammen, kun en gang var vi uenige. Samholdet i spillergruppen var godt. Det var alltid en ungdomsgjeng og en gjeng med de litt eldre. Svein Mathisen spilte en veldig viktig rolle, han var veldig god til å ta i mot spillere. Få de til å trives. Hvis spillere ikke trives så presterer de ikke på banen.

- Hva er høydepunktene fra din trenerkarriere?

— Selvfølgelig gullene, man kan ikke se bort fra dem. Men det første store var da vi gikk opp fra 2.divisjon til 1.divisjon mot Odd. Du må sjekke hvilket år det var (1972 red,anm.). Vi slo dem 2-0 på bortebane og bussturen hjem var fenomenal. Rolf Gjermundsen og Toffen (Torstein) Andersen scoret målene.

- Du husker detaljer fra en kamp mot Odd på 70-tallet. Husker du like godt fra dine siste perioder som trener?

— Nei. Alderen gjør sitt. Det er riktig at jeg husker bedre fra gamle dager.

Dette heter fra søndag Karstens plass. Foto: Torstein Øen

— Hvem er den beste spilleren du har trent i Start?

— Det er laget som har noe å si, det har vært mange gode.

- Du har trent både Svein Mathisen og Erik Mykland. Du vil ikke navngi noen?

— Nei. Det var så lagmessig det hele. Men jeg hentet den beste spilleren til byen. Vet du hvem det var? Han spilte i England og på landslaget.

- Nei.

— Ole Gunnar Solskjær. Jeg var ikke trener for Start da. Men det var jeg som hentet ham på treningsopphold sammen med en annen spiller. Han ville jeg gjerne hatt i klubben. Han hadde lyst til å spille for Start, han hadde sett oss mot Molde året før og syntes vi spilte god fotball. Han bodde på Hotell Caledonien, men reiste hjem etter treningsoppholdet. Hotellet hadde et veldig bra samarbeid med Start. Vi fikk middag der før hver kamp.

— Savner du det å være fotballtrener?

— Nei. Jeg savner det ikke. Alt har sin tid. (Også her bryter kona inn: - Jo det gjør du, når du snakker fotball med Steinar (Skeie, svigersønn og Vindbjart-trener red.anm.)

— Det er gøy å snakke om, men alderen har kommet, heldigvis.

- Er du på kamp for å se Start søndag?

— Ja, det er jeg. Men jeg synes det er litt vondt å se Start nå. Hvordan de ikke får noe særlig ut av mannskapet, og det er vondt å se kunstgresset.

- Flere mener at Start ikke skaper entusiasme lenger? Hva tenker du om det?

— Det er nok riktig. Jeg tror ikke de har det gode ryktet lenger. Jeg merker det når jeg er i byen.

- Hva tenker du om fotballen, slik den har blitt, der økonomi spiller en viktig rolle?

Jeg tok ikke fem øre for å være Start-trener. Jeg tjente pengene i klesbutikken

— Det er ikke noe nytt at penger betyr mye. Det er noe som har kommet over fra England. Det begynte der, og det er en del av fotballen. For meg var aldri økonomien av betydning. Jeg tok ikke fem øre for å være Start-trener. Jeg tjente pengene i klesbutikken. Jeg fikk forresten litt penger da jeg var med som spillerutvikler i Vindbjart. Jeg tror det var 150 kroner. Det var penger klubben fikk av Norges Fotballforbund.

- Hvordan er hverdagen til Karsten Johannessen nå?

— Jeg har bulket litt i det siste og har ikke tatt så mye hensyn til ryggen i det siste. Den er ikke god. Jeg har vært opptatt av å holde meg i form, men det er ikke lite lett. Jeg går med dresser til skredderen. Sønnen min Rune som selger dresser fra Dronningens gate.

- Du har vært politisk aktiv i mange år. Hvordan er det politiske engasjementet nå?

— Jeg er med i Demokratene. Jeg har vært i bystyret for Fremskrittspartiet og Demokratene. Det er de samme to partiene som gjelder nå.

Om en måned er du 89 år. Hvordan feires det?

— Gud vet. Jeg vil helst ikke ha så mye feiring.

— Sånn er han. Jeg vil helst ha en stor feiring, sier kona.

- Hva med å sette opp et stort partytelt på Karstens plass?

— Ha, ha, ha. Den var god, sier Karsten Johannessen og ler høyt.