AGDER: – De siste årene har vi sett stadig færre dyr i de sørligste og vestligste delene av Setesdal-Ryfylke villreinområde. Vi ønsker at Europas sørligste villreinstamme skal bli mer synlig, og vil gjennomføre tiltak for å få den til å trekke ut i ytterkantene av villreinområdet igjen, sier viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder.

Villreinen bruker i dag en svært begrenset del av det som er definert som Setesdal Ryfylke villreinområde. Et av hovedmålene i prosjektet er å få tilbake reinen i de tidligere leveområdene i sør og vest.

Omstridt vei

Brokke-Suleskardveien fungerer som et stengsel for rein som er på trekk sommerstid. Et av flere forslag som kan bli aktuelt er å stenge veien i kortere perioder. Det kan blant annet bli snakk om nattestenging i kritiske trekkperioder. Andre avbøtende tiltak kan være å begrense ferdsel ut fra veien og etablere jaktfrie soner langs veien.

Sårbar

Ordfører Jonny Liland i Sirdal sier det ikke er tvil om at villreinstammen er presset både fra hytteturisme, kraft— og linjebygging. Han sier det er viktig å skaffe seg best mulig dokumentasjon og kunnskaper om hva som hindrer reinen å trekke.

– Med den kunnskapen vi har i dag kan jeg ikke se at det skulle være behov for å innføre verken jaktfrie soner langs Brokke-Suleskardveien eller periodevis nattestenging. Sommerveien over til Setesdal er jo allerede av hensyn til villreinen stengt i lange perioder av året, sier Jonny Liland.

Stort spleiselag

Berørte kommuner, fylkeskommuner, kraftselskap, Statens vegvesen, fylkesmennene og Direktoratet for naturforvaltning går nå sammen om å finansiere det fireårige villreinprosjekt som i år får en prislapp på 1,6 millioner kroner. I tillegg til å få flere dyr til å trekke til de sørligste områdene, har prosjektet som et av sine hovedmål å øke trekkaktivitetene både i retning nord-sør og øst-vest.

Siden 2006 har reinsdyr i villreinområdet i Setesdal og Ryfylke blitt radiomerket. Dette har gitt forskerne god kunnskap om dyrenes bevegelse. GPS-merkingen vil bli videreført i det nye prosjektet.