— Det har vært en hektisk sommer med to-tre større søk, en dykker som omkom på Grønningen og et par båtbranner, sier navigatør Kjell Rune Ugland, som er operativ ansvarlig på redningsskøyta Bendt R. Rasmussen.

Havarist under slep fra Homborsund til Kristiansand. Litt sjø og motvind, sleper i sju knop.

— Men stort sett så handler arbeidet vårt om å hjelpe folk som har fått motorstopp, grunnstøtt og trenger slep, sier Ugland.

Søk og redning

RS 155 Bendt R. Rasmussen tok over etter RS 135 Kaptein Egil J. Nygård i fjor. Fram til august hadde de to redningsskøytene i fjor 107 oppdrag. Fram til 20. juli i år har Bendt R. Rasmussen hatt 90 oppdrag alene. 27 av disse har vært søk- og redningsoppdrag (Search And Rescue), mot 20 i fjor. Dette er redningsoperasjoner som iverksettes av Hovedredningssentralen, der liv og helse står i fare. To personer er reddet i disse operasjonene.

Bendt R. Rasmussen har satt slep på seilbåt med fiskeutstyr i propellen for ni dager siden.

— Vi har hatt flere søk etter at båter er funnet uten folk i, men med motoren i gang. Det har i ettertid vist seg at båtene var stjålet, men det utviklet seg til store søk, sier Ugland.

Roser båtfolket

Denne båten ble kjørt på grunn da den begynte å ta inn vann, og fikk deretter assistanse fra redningsskøyta. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Båtførerne må nå ha sertifikat, det er innført promillegrense og sist påbud om flytevest. Skulle ikke det bety færre oppdrag for dere?

Havarist på slep i Byfjorden i Kristiansand for fire dager siden.

— Det er flere båter på sjøen. Med mer trafikk blir det flere oppdrag. Men alvorlighetsgraden er mindre. I Kristiansand har vi ikke hatt de store, alvorlige sakene. Det går mer i slep og søk og grunnstøtinger, sier Ugland.Samtidig roser redningsskøyta båtfolket.

— Folk er flinke til å bruke vest. Vi ser at det både er positive og negative holdninger til vest på sosiale medier. Men det viktige er at flytevestene blir brukt, sier Ugland.

14. juli setter Bendt R. Rasmussen slep på en Summer Family 27 ved Kjevikstranda.

— Hva kunne båtførerne gjort for å unngå nødsituasjonene?- Mye handler om feilnavigering og vedlikehold av båtene. Men generelt er folk flinke i vårt distrikt, mener han.

60 frivillige

Redningsskøyta i Kristiansand bemannes i dag av 60 frivillige som er fordelt på 12 lag som er på vakt et døgn.

Redningsskøyta Bendt R. Rasmussen bisto det medisinske personellet da en dykker omkom ved Grønningen fyr i mai. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Under The Tall Ships Races får vi assistanse fra redningsskøyta Sundt, som også bemannes med frivillige fra Kristiansand. Det er ventet 500.000 mennesker til byen, så vi er forberedt på mer arbeid, sier Ugland og forteller at også RS Båten ligger i beredskap.