— Hovedsakelig rammer dette miljøet. Det er et vanvittig inngrep i naturen. Hvem ønsker en slik blokkbebyggelse i et miljø langt inni Skjærgården som vi har på Flekkerøy? sier Ivar Skjekkeland, fastboende på øya.

Rambøll har laget denne modellen for Kristiansand kommune og Flekkerøy Bygg. Naboene reagerer kraftig på planene om fire blokker i tre-fire etasjer. Like over sommeren skal velforeningen behandle saken.

Kommunen og Flekkerøy Bygg planlegger et omfattende byggeprosjekt på Lindebø der den tidligere ferjekaia eksisterte i sin tid. Totalt er det snakk om et areal på 32.583 kvadratmeter som skal benyttes. I tegningene er det blant annet planlagt en båtmarina, og fire leilighetsblokker på tre-fire etasjer. Det er planene om disse blokkene Ivar Sjekkeland reagerer sterkt på.

Frykter støy

Sammen med sine to sønner og kone er Skjekkeland fastboende i Østerøya, som ligger på andre siden av fylkesveien.

140715_byggeprosjekt_lindebø.gif

— Jeg er for at kommunen ønsker å utvikle Flekkerøy, men jeg er imot blokkbebyggelse som skal romme 47 leiligheter. Jeg kan ikke skjønne annet enn at utviklere og kommunen kun ønsker å dra inn mest mulig penger.

- Frekt

Skjekkeland får støtte av Ole Kristian Reinhardsen. Sammen med kona Marianne Teinum Reinhardsen har han bodd på Flekkerøy i fire år.

— Vi er ikke så veldig fornøyd, for å si det pent. Blokkene som planlegges, vil komme fire meter fra grensen til tomten vår. De som skal bo i leilighetene, vil få store stuevinduer mot oss.

Han mener heller ikke at strukturen på bebyggelsen som kommer fram av tegningene, er riktig for øya.

Reagerer på frist

— Den passer ikke inn blant sjøboder, eneboliger og hus som er det som skaper sommeridyllen. Når kommunen eier halvparten av området, opptrer de som enhver eiendomshai gjør. At de står som både godkjenningsorgan og eiendomsutvikler er heller ikke bra.

Sjekkeland reagerer på at kommunen har lagt reguleringsforslaget ut til høring fra 4. juli, med høringsfrist 1. september.

— Når de legger et forslag ut til høring midt i sommermånedene, er mange av de berørte er på ferie.

Frykter badevannskvaliteten

Nabo Oskar Tore Åsen bor i nabohuset til Skjekkeland. Han er positivt innstilt til byggingen på land, men er negativ til båthavnen.

Huset helt til venstre i bildet som viser deler av Flekkerøya, eies av Ole Kristian Reinhardsen og Marianne Teinum Reinhardsen. Bak heia, og tomta deres planlegges det fire blokker på tre til fire etasjer. Foto: Jørgen Steffensen

— Det er ledige båtplasser i Kristiansand, og jeg ser ikke vitsen med å bygge ut en båthavn av denne størrelsen innerst i Lindebøkilen. Jeg ser behovet for økt aktivitet, men tenker at et mye bedre alternativ er en gjestebåthavn, eller en gjestebrygge.Åsen frykter at stor båttrafikk vil forurense badevannet.

— På andre båthavner har jeg sett at havbunnen er blitt tilnærmet død. Vi fisker ofte fra brygga vår, må vi slutte med det nå? Spør han.

- Vil ta sak opp i styret

Åsen mener han er blitt fulgt godt opp av utbygger i saken.

Flekkerøy Vel vil ikke kommentere saken ytterligere før den er tatt opp i styret.

— Dette er en stor sak som vi vil se på når alle er kommet tilbake fra ferie. Vi har fått flere henvendelser fra naboer som er skeptiske til prosjektet, sier Catrine Skau Nilsen, leder i velforeningen.

- Underdekning på leilighetsbygg

Plan og bygningssjef i Kristiansand kommune hevder at de berørte naboene er varslet etter vanlig rutine, og at øya har behov for flere leiligheter.

– Varslingen på dette prosjektet er utført etter helt vanlig rutine. Både Flekkerøy Velforening, og alle naboer som blir direkte berørt har blitt varslet. Dette skal ha skjedd torsdag forrige uke. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på at vi ikke har fulgt opp de faste innbyggerne i denne saken. I tillegg har vi på faglig grunnlag allerede laget en ny innstilling, og vi har redusert høyde på den ene bygget av blokkbebyggelsene, sier Venke Moe, Plan og bygningssjef i Kristiansand kommune.

– Er det økonomiske interesser som ligger til grunn for prosjektet?

– Plan-, bygg- og oppmålingsetaten behandler reguleringsplanene i kommunen. Vi ser på det faglige innholdet. Det er tiltakshaver som ser på den faglige vurderingen i planen. Når det gjelder planen om blokkbebyggelse så har Flekkerøy et såpass stort folketall nå, at det er underdekning på leilighetsbygg. Vi prøver derfor å legge til rette for flere leilighetsbygg på grunnlag av øyas demografiske situasjon. Med en utvidelse av antall leiligheter vil det gi både barnefamilier og eldre som må flytte fra enebolig, mulighet til å fortsette å bo på øya, sier Moe.

- Området trenger en opprydding

Grete Kvelland Skåra leder i byutviklingsstyret (KrF) er positiv innstilt til kommunens byggeplaner på Lindebø Brygge.

– Området trenger en opprydning. Det er klart at det er en stor utbygging, og vi har vært inne på tanken om blokkbebyggelsen kanskje bør justeres ned en etasje. Dette er noe vi må komme tilbake til, sier Kvelland Skåra.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) som selv er bosatt på Flekkerøy, vil ikke uttale seg om saken.

– En nærstående av meg vurderer å sende inn høringsuttalelse, og jeg blir derfor mest sannsynlig inhabil i denne saken, sier Kristiansen.