Thomas Ingebretsen handlet 2. pinsedag kvoten sin i taxfree-butikken på Kristiansand lufthavn Kjevik, og skulle gjerne hatt mulighet til å bytte ut tobakkskvoten med mer drikke. Foto: Kjartan Bjelland
Bernt Bergum røyker ikke og hadde ikke hatt noe imot å kunne ta med seg et par flasker ekstra vin på den tollfrie tobakkskvoten, da han 2. pinsedag kom tilbake fra en uke på Kypros. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har kjøpt sigaretter til typen min, men hadde jeg allerede nå kunne erstattet tobakkskvoten med vin, er det ikke sikkert han hadde fått noe denne gangen, sier Maren Ravnåsen.

Hun er ankommet Kristiansand lufthavn Kjevik etter en ukes ferie på Kypros sammen med Heidi Juven. Venninnene fra Birkenes sier de gjerne har et par utenlandsturer i året.

— Jeg har kjøpt snus til meg selv, men det er jo topp at vi snart kan velge et par ekstra vin i stedet, sier Heidi Juven.

Med samme fly ankom Thomas Ingebretsen fra Kristiansand. Han hadde ikke sigaretter eller snus i taxfree-posen, og skulle gjerne hatt anledning til å putte i et par ekstra flasker med vin. Det samme sier Bernt Bergum som heller ikke røyker, og ikke bruker å kjøpe med tobakk for andre når han er ute og reiser.

— Det er jo stadig færre som røyker, og da er det bra å kunne erstatte tobakkskvoten med vin, sier han.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Forbereder storsalg

Ferjeselskapene Color Line og Fjordline forbereder seg nå på å selge mer vin og øl om bord i sine fartøyer.

— Vi kommer til å gjøre noen endringer om bord i taxfree-butikkene på våre båter. Med de nye tollreglene kan for eksempel et par som reiser sammen, ta med seg en hel kasse med vin, altså 12 flasker. Det er veldig positivt at de reisende nå får større valgfrihet, sier informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line.

Han sier det over tid har vært en utvikling der ferjepassasjerene kjøper stadig mer vin på bekostning av brennevin.

At stadig færre røyker, gjør også at tobakksalget har gått ned.

For Color Line er det på ruten mellom Sandefjord og Strømstad at taxfree-salget er viktigst, men også på Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals handles det godt.

— Det er positivt at stadig flere slutter å røyke, og at de da får anledning til å kjøpe med seg et par flasker vin ekstra. Dersom det ikke hadde vært for taxfree-salget ville billettprisene på utenlandsferjene vært høyere. Noen hadde kanskje da også droppet turen. For Fjord Cat som trafikkerer mellom Kristiansand og Hirtshals, vil jeg anslå at taxfree-salget utgjør rundt 15 prosent av omsetningen, sier administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjordline.

- Veldig trist

— Dette blir som å gå fra pest til kolera. Nei dette er bare veldig trist. Nikotin forandrer tross alt ikke psyken eller gjør folk voldelige, sier daglig leder Arvid Solheim i Kristiansand Blåkors.

Han mener at de blir helt feil når regjeringen premierer de som ikke røyker med mer avgiftsfri alkohol.

Kreftforeningen som advarer sterkt mot all form for tobakk, er ikke udelt positivt til regjeringens grep i denne saken.

— Vi er selvsagt positive til alt som kan redusere salg og forbruk av tobakk, men tror ikke dette nødvendigvis er den beste veien å gå for å bedre den totale folkehelsen. De som ellers ikke ville kjøpt tobakk, vil nå bare kjøpe mer alkohol, sier pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen.