Nina Hammersmark (til h.) sikret seg halvannet kilo nykokte reker fra ekspeditør Helene Bakken hos Fiskeeksperten Reinertsen på Fiskebasaren. Foto: Tore André Baardsen
De forsyner seg med god samvittighet fra rekekassen. F.v. daglig leder Dagfinn Iversen i Fiskesalg AS, direktør Kjell-Arild Tøfte i Skagerrakfisk, daglig leder Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten og daglig leder Trygve Bjørnerem i Fiskerlaget Sør. Foto: Tore André Baardsen
Den røde fristelse. Foto: Tore André Baardsen

Reker fisket i Skagerrak og Nordsjøen står på rød liste til naturvernorganisasjonens sjømatguide for 2014. — Rekebestanden er ikke truet. Det er måten det fiskes på vi vil til livs, for i dag er ikke rekefisket bærekraftig, sier fiskerirådgiver Lars Andresen i WWF-Norge til Fædrelandsvennen.

Dumping av småreker og bifangst som inneholder truede arter, er årsaken til at WWF nå setter reker fisket i Nordsjøen og Skagerrak på rød liste i sin nye sjømatguide. Reker fisket i Barentshavet, står derimot på grønn liste og kan spises av hjertens lyst.

— Advarselen vil ikke gjelde for tid og evighet. Det vi ønsker er en bedre og helhetlig forvaltningsplan, sier Andresen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Dumping av småreker

— Det er det et stort problem at småreker fisket i Nordsjøen og Skagerrak dumpes fordi man ikke får god nok pris. Disse vil som regel dø, og det mener vi er miljøkriminalitet av stygg sort, sier Andresen. Han viser til at tre av seks norske rekebåter som Kystvakten har kontrollert i 2014, er anmeldt for dumping av småreker.

Advarselen vil ikke gjelde for tid og evighet.

— Et annet hovedproblem er at det ikke er påbudt med sorteringsrist i båtene som fisker innenfor fire nautiske mil. Det innebærer at fiskerne får med seg arter som for eksempel truet kysttorsk, pigghå og annen haifisk. Denne bifangsten kan utgjøre opp til 30 prosent, fortsetter Lars Andresen.

Han øyner imidlertid lyspunkter:

— Etter at WWF-Sverige gikk ut med sin sjømatguide, har fiskerinæringen selv gått til departementet med ønske om en egen forvaltningsplan for reker. Svensk og norsk fiskeri er også i gang med å se på muligheten for å MSC-sertifisere rekefisket i Nordsjøen og Skagerrak, sier han.

Det siste bekreftes av representanter for næringen vi møter på Fiskebrygga i Kristiansand mandag:

— Det er beklagelig at WWF går ut på denne måten. De kunne samarbeidet litt mer med næringen så hadde vi unngått dette, sier Trygve Bjørnerem, daglig leder i Fiskerlaget Sør.

Utvikling av redskap

— I løpet av neste år håper vi å ha på plass miljøsertifisering, sier han og viser til miljømerkingen MSC som skal sikre et bærekraftig fiske.

— Fiskerne selv har gått i bresjen for å løse en del av de problemene WWF peker på, og denne uken starter en stor konferanse i Smøgen der fiskere, forvaltere og forskere møtes for å drøfte hva som kan gjøres videre, påpeker han.

Utvikling av redskap som skiller ut småreker og bifangst, er noe av det de arbeider med. Sorteringsrist ble i 2013 påbudt utenfor fire nautiske mil.

— Men i små båter kan slike rister forårsake farlige situasjoner, sier Bjørnerem.

Det er beklagelig at WWF går ut på denne måten. De kunne samarbeidet litt mer med næringen så hadde vi unngått dette.

— I dag forvaltes rekebestanden etter de forskrifter som fiskeridirektoratet til en hver tid setter, sier direktør Kjell-Arild Tøfte i Skagerrakfisk.

— Den norske rekekvoten har ikke vært overfisket på 10 år, og i fjor gjensto det 500 tonn. Rekebestanden er på vei opp, sier han.

Daglig leder Dagfinn Iversen i Fiskesalg AS presiserer at mye av bifangsten ikke omfatter truete arter:

— Dette er fangst det er viktig for oss å få i land, og kvalitetsmessig er det ingen ting som overgår den. Det er torsk, breiflabb, sei, lyr, lange og brosme. Haifisker utgjør en helt marginal del, sier han.

Kjøper med god samvittighet

— Ja, jeg hørte advarselen på radioen i morges. Men det er alltid noe vi får beskjed om ikke å spise, og jeg kjøper reker med god samvittighet, sier Kildens arrangementssjef Nina Hammersmark som sikret seg halvannet kilo mandag morgen.

— Jeg får besøk av barn og barnebarn, og reker er godt, lettvint og noe som alle liker, sier hun.

Daglig leder Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinertsen bekrefter at den røde delikatessen får bein å gå på, og tviler på at WWF-advarselen får betydning.

— Nei, det tror jeg ikke. Det er større etterspørsel i markedet enn vi kan tilby, og det er helst sørlandsreker folk vil ha, sier han, og ser generelt lyst på sjømatsituasjonen:

— Jeg er 50 år, og har aldri sett at det har kokt i havet på samme måte som det gjør nå. Det gjelder både sild, sei og sjøørret, sier han.