KRISTIANSAND: — Det er mange stemmer i det sørlandske landskapet vi ikke hører så mye til. Det ideelle er jo at den som har erfaring om noe, selv snakker denne erfaringen, sier Magnussen, hovedtaler på markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Kristiansand.

Les også: Ble nektet 8. mars-appell - igjen

Forskeren ved Agderforskning gir derfor bort store deler av taletiden sin 8. mars til den unge, afghanske kvinnen Sakine Rahimi.

— Hun bobler over av internasjonal kvinnesolidaritet, samtidig som hun brenner for likestillingen her i Norge, sier May-Linda Magnussen.

- Holdes hjemme av mennene

Rahimi, som er bosatt på Vigeland, er en av informantene i et av Magnussens forskningsprosjekt om integrering av innvandrerkvinner i Lindesnes.

Hun er strålende glad for muligheten til å være med under markeringen av kvinnedagen.

- 8. mars betyr så mye for meg. Norge har kommet langt i kvinnekampen, men ikke langt nok, sier Sakine Rahimi.

Mennene har gjort alt for å holde dem hjemme.

23-åringen sier hun kjenner til utenlandske kvinner som har bodd i Norge i 15-20 år, men fortsatt lever som i hjemlandet - uten rettigheter.

Les også: - Statsborgerskapet gir meg tilhørighet

— Mennene har gjort alt for å holde dem hjemme, sier hun, og understreker at likestilling ikke kommer av seg selv:

Under statsborgerseremonien i Kilden i november i fjor, talte May Linda Magnussen varmt om den internasjonale kvinnegruppen hun er med på å drive. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Men den kan forsvinne av seg selv. Derfor må man aldri slutte å kjempe for den, sier hun.

Mange av de jeg har møtt er langt mer feministiske enn den gjengse sørlandske kvinnen.

Livsviktig likestilling

På Facebook-siden til 8. mars komiteen i Kristiansand skriver Magnussen at «mange av de kvinnene som nå kommer til landet, og som vi kanskje tenderer til å tenke at vi skal hjelpe til å bli mer likestilte, faktisk også kan hjelpe oss å bli mer likestilte.»

Den erfaringen har hun blant annet gjort gjennom den internasjonale kvinnegruppen hun er med å drive i regi av LUNAR, en frivillig organisasjon som jobber for likestilling.

Videre skriver hun at «Mange av de jeg har møtt er langt mer feministiske enn den gjengse sørlandske kvinnen.»

- Kan du utdype det?

- Her på Sørlandet er det ikke alltid like populært å snakke om likestilling og kvinners rettigheter. Vi er nok litt mette og passe fornøyde og ser ikke helt hvorfor det er så viktig, sier Magnussen.

Kildenplassen_2.jpg

— Selv om det fortsatt er langt igjen på enkelte områder, har vi det kanskje litt for godt når mange gjerne vil være mer hjemme og jobbe mindre. Blant kvinnene jeg møter i forskningsprosjektet og i LUNAR, kommer enkelte fra land som aldri har hatt likestilling, hverken reelt eller formelt, forteller forskeren.- De har kjent på grunnleggende ulikheter, fra ikke å ha råderett over egen kropp, til å bli giftet bort tidlig eller utsatt for vold i ekteskapet. For dem er likestilling livsviktig, påpeker hun.

Vi er nok litt mette og passe fornøyde.

Appell, tog og debatt

Årets 8. mars-arrangement i Kristiansand har to hovedparoler:

• Kvinners rettigheter kommer ikke av seg selv, og

• 8. mars - internasjonal kvinnesolidaritet.

Markeringen starter med appeller på Camilla Colletts plass ved Kilden, fortsetter i tog gjennom byen, og avsluttes med debatt om lederrollen i kulturlivet på biblioteket.