Innen 1. januar 2019 skal alle strømkunder i Norge ha tatt i bruk smarte strømmålere, bestemt av Norges vassdrags— og energidirektorat.

Senier kommunikasjonsrådgiver i Agder Energi, Hanne Liv Refsnes.Foto: Mette Mari Wigstøl / Agder Energi Foto: Mette Mari Wigstøl

— Alle strømkundene i Norge skal over på den nye måleren. I Agder har vi i dag 188.000 kunder, sier senior kommunikasjonsrådgiver Hanne Liv Refsnes i Agder Energi, til Fædrelandsvennen.Tar man høyde for befolkningsvekst regner energiselskapet, ifølge kommunikasjonsrådgiveren, at det skal installeres 200.000 strømmålere.

Milliard-prosjekt

Kommunikasjonssjef, Christian Altmann, opplyser til Fædrelandsvennen at det såkalte AMS- («Avanserte Måle-og Styringssystemer«) prosjektet har en prislapp på rundt én milliard kroner.

— Det er strømkundene som må betale, men heldigvis ikke alt på en gang, sier kommunikasjonssjefen til Fædrelandsvennen.

Altmann påpeker at det er myndighetene som har bestemt at strømkundene skal betale, og at dette skal gjøres gjennom økt nettleie.

— Nøyaktig hvor stort påslaget på nettleien blir er ikke klart enda, men ifølge Energi Norge vil det antakelig ligge mellom 100-200 kroner i året, sier Refsnes.

Leder for AMS-programmet i Agder Energi, Per-Oddvar Osland, Foto: Agder Energi

Leder for AMS-programmet i Agder Energi, Per-Oddvar Osland, mener prosjektet absolutt er innenfor klassen store prosjekter.— Det er definitivt på linje med de største vi har hatt, sier Osland, og sikter til den store vannkraftutbyggingen som pågår i Iveland og Brokke.

Starter våren 2016

I agderfylkene starter utskiftingen av strømmålere våren neste år.

— Nå er vi i planleggingsfasen installeringen av de nye målerne vil bli gjort områdevis, sier Refsnes.

Kommunikasjonssjefen påpeker at Agder Energi vil legge til rette for god informasjonsflyt mot kundene, slik at de skal vite hva som skjer og når utskiftingen skal skje.

— Mest sannsynlig vil vi ta postnummer for postnummer og tråle oss gjennom Agder, supplerer programleder Osland, som er sikker på at alle kunder i Aust- og Vest-Agder skal har nye strømmålere i løpet av 2018. Agder Energi har mottatt noen kritiske henvendelser knyttet til de nye målerne.

— Det er viktig for oss å få kommunisert ut hva som skjer. I tillegg er dette noe som er bestemt av NVE og ikke av oss, sier Hanne Liv Refsnes.

Registrerer automatisk

Ifølge NVE vil det nye AMS-systemet gi forbrukeren bedre informasjon om sitt eget strømforbruk.

— Strømmålerne vil sende informasjon til oss en gang i døgnet, sier Refses.

Kan bli «rushtidsavgift»

Leder for AMS-programmet i Agder Energi Nett, Per-Oddvar Osland, tror vi vil se endringer i prisstruktur, som er enda mer spesifikk på effekt og tidspunkt.

— De eldre husker nok «wattmeteret» som stod på kjøkkenbenken før i tiden. Det er en situasjon vi kan komme tilbake til, sier Osland.

Mange som bruker strøm samtidig er kostnadsdrivende for netttselskapene. De nye strømmålerne vil gi forbrukere og energiselskap en svært nøyaktig oversikt over forbruket, målt i effekt på ulike tidspunkt.

— Vi har «dusje-toppen» på morgenen og «koke-toppen» på ettermiddagen, sier Osland.

Ifølge Osland går utviklingen mot at disse toppene blir høyere.

— Det er naturlig at man ser på pris som incentiv til å jevne ut disse toppene, sier Osland til Fædrelandsvennen.