— Dette er en stor dag i Arkivets historie. Det er gledelig at regjeringen følger opp etter at både bystyret i Kristiansand og fylkestingene i Aust- og Vest-Agder har gjort enstemmige vedtak om å bidra. Dette bekrefter at det er enklere å få gjennomslag hos sentrale myndigheter når landsdelen står samlet om et prosjekt, sier direktør Audun Myhre i Stiftelsen Arkivet.

Stolt sendebud

Det var stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) som fredag morgen fikk gleden av å overbringe nyheten om statlig tilskudd. Stiftelsen Arkivet har tidligere fått tilsagn om 8 millioner kroner fra Vest-Agder fylkeskommune, 2 millioner fra Aust-Agder fylkeskommune og 5 millioner fra Kristiansand kommune. Naboeiendommen som stiftelsen sammen med Vest-Agder Røde Kors har kjøpt for 10 millioner, skal også inngå i utvidelsene.

- Viktig rolle i dag

Regjeringen bidrar med 15 millioner kroner til utvidelser og ombygging av Stiftelsen Arkivet. Foto: Torbjørn Witzøe

— Situasjonen ute i Europa med store flyktningstrømmer har bare gjort Arkivets rolle enda viktigere. Vi trenger gode kompetansemiljøer som kan formidle historie og kunnskaper om menneskerettigheter og fred. Foruten offentlige tilskudd er også den store dugnadsinnsatsen fra frivillige, venneforening, humanitære organisasjoner og bedrifter avgjørende, sier Benestad.

Glade lokalpolitikere

Ordførerkandidat Harald Furre (H) og Fremskrittpartiets Øyvind Berntsen gleder seg begge over at regjeringen deres ser betydningen av freds- og historieformidlingen som springer ut fra det tidligere statsarkivet som var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet under krigen.

— Jeg er stolt og imponert av hva landsdelen har fått til av gode prosjekter, sier Furre.

Økt besøkstall

I fjor var det 10.500 besøkende til utstillingen som forteller om Gestapos rolle på Sørlandet. Det er en økning på i overkant av sju prosent fra året før. Over 4000 av fjorårets besøkende var skoleelever.