KRISTIANSAND: — Hvis Kristiansand skal bli en av de kommende storbykommunene, må de ta et initiativ overfor sine nabokommuner og legge en strategi for hvordan de vil få disse kommunene med seg, sier Arild Windsland (H), ordfører i Birkenes.

Neste år vil regjeringen legge fram forslag til hvilke oppgaver kommunene skal ha. En mulighet er at de kommunene får overført oppgaver som videregående skoler og kollektivtrafikk – slik tilfellet er med Oslo i dag.

Les også:

Større

Men da må de også bli større.

— Hvis man ønsker større oppgaver, må man gå for store bykommuner. Det ligger ikke så godt til rette for å få det hvis man kun tenker på å oppfylle minstekravet for kommunestørrelse, sa professor Lars Erik Borge fra regjeringens ekspertutvalg under et møte i Kristiansand onsdag.

Hvis man ønsker større oppgaver, må man gå for store bykommuner.

Der deltok formannskapene i Knutepunkt Sørlandet (Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Vennesla, Iveland, Søgne og Songdalen). De ser nå på muligheten for å slå seg sammen til en storkommune.

Les også:

Mer initiativ

Kristiansand har ennå ikke tatt noe initiativ til å få med seg nabokommunene til en storkommune. På møtet i Knutepunkt Sørlandet ble de advart mot å være passive.

Resultatet av det kan bli at kommunene heller slår seg sammen med andre kommuner. Lillesand ser for eksempel på muligheten for å slå seg sammen med Birkenes og Grimstad.

— Kristiansand må lene seg mer framover enn det de har gjort. Jeg blir urolig når Lillesand lener seg mot Grimstad, sa Torfinn Kleivset (KrF) fra Søgne under møtet.

Les også:

Sitter stille

Arild Windsland (H) ber Kristiansand få opp farten.

Hvis de ønsker å bli en storby med samme status som Oslo, må de legge opp et løp som gjør at nabokommunen vil snakke med de.

— Kristiansand kunne ha sagt at de er store nok. Men hvis de ønsker å bli en storby med samme status som Oslo, må de legge opp et løp som gjør at nabokommunen vil snakke med de, sier Arild Windsland (H), ordfører i Birkenes.

Han mener Kristiansand risikerer å bli stående igjen alene om de ikke tar et initiativ overfor de andre med klare løfter om hva de kan tilby.

Dårlig erfaring

En storkommune i Kristiansand ville fått 135.000 innbyggere. Tidligere har ikke nabokommunene vært interessert.

- Vi har en forhistorie der Kristiansand har blitt oppfattet som litt for progressive. Men det vi vet er at vi nå må begynne å bli mer tydelige og håpe at det faller i god jord, sier hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre i Kristiansand.

En slik storkommune kan altså få helt nye oppgaver som de mindre kommunene ikke vil få. Hvilke oppgaver er ennå ikke klart, heller ikke hvor store de må være.

— Vi kommer til å gå gjennom en del eksempler på oppgaver og så vil vi si noe om hvor mange innbyggere som skal til for at kommunene skal få det, sier Lars Erik Borge til Fædrelandsvennen.

Unik sjanse

Kristiansand vil kunne beholde sin plass som den femte største byen hvis de får til en storkommune.

— En storbykommune har så mange fordeler at den sjansen må vi ikke forskusle, sier Hans Otto Lund som i møtet sa at en mulighet er at dagens kommuner blir bydeler i Kristiansand med egne bydelsråd.