— Beslutning ble tatt for mange måneder siden, like etter påske i vår. Leif Monsen og andre har vært kjent med dette lenge, sier Djupedal til Fædrelandsvennen, lørdag ettermiddag.

First House-logoen har prydet programheftet, nettsidene og diverse plakater under den politiske massemønstringen i Arendal de to siste årene, melder VG. Til årets Arendalsuke, som starter mandag 11. august, er dette fjernet. Øystein Djupedal, som er leder og primus motor for arrangementet, tok ifølge VG avgjørelsen uten å informere de andre arrangørene.

Uønsket oppmerksomhet

Til Fædrelandsvennen, sier Djupedal derimot at Arendals programkomite tok avgjørelsen om å fjerne First House-logoen like etter påske. Logoen ble ifølge han fjernet fra Arendals-ukas hjemmeside på det tidspunktet.

- Du har tatt en avgjørelse om å fjerne logoen fra alt deres materiell for at folk ikke skal tro at First House har noe som helst med Arendalsuka å gjøre. Har dette vært et stort problem for dere?

— Vi har opplevd at mange har stilt spørsmål om det er en forbindelse mellom First House og Arendalsuka. Det er det ikke. First House har ingen rolle i vårt arrangement. De bidrar ikke på noen som helst måte. First House er et kommunikasjonsbyrå, som har en forretningsidé, Arendalsuka er en demokratisk festival, og det er derfor viktig at ingen tror det eksisterer en forbindelse, sier Djupedal.

Rykende uenig

Leif Monsen, partner og styreleder i First House mener avgjørelsen er uforståelig.

— Jeg er rykende uenig i denne avgjørelsen. Dette er noe Djupedal har funnet på helt selv, og det er uforståelig for meg at han kan gjøre det. Han har ikke mandat til å ta slike beslutninger. Jeg har heller aldri registrert at First House-navnet skal være belastende, sier Monsen, til VG.

Monsen har ansvar for å samle inn sponsorkroner til Arendalsuka og sitter i komiteen som lager programmet. Til VG anklager han Djupedal for avtalebrudd og sier dette er i strid med etablert praksis og en muntlig avtale de har inngått, noe Djupedal selv bestrider.

Benekter at det har eksistert en avtale

- Hva tenker du om Leif Monsens utsagn om at dette er noe du har funnet på helt selv, og at du ikke har mandat til å ta slike beslutninger?

— Leif Monsen er ansatt i First House, og jobber som privatperson for arrangementet vårt. Det er årsaken til at First House har hatt logoen på hjemmesiden og programavisen vår tidligere. Det har ikke vært noe problematisk, inntil vi opplevde at flere personer, blant annet journalister har satt spørsmål om forbindelsen, sier Djupedal til Fædrelandsvennen.

Djupedal bekrefter at First House-logoen har preget Arendalsukas materiell, som en takk for dugnadsarbeidet Leif Monsen har gjort. Han benekter derimot at det har vært inngått en muntlig avtale med kommunikasjonsbyrået om ordningen.

— Det stemmer at Leif Monsen, som privatperson har bidratt til Arendalsuka. Han gjør en fin jobb. At vi har inngått en muntlig avtale om å ha logoen deres på vår hjemmeside, er ikke riktig.

- Leif Monsen fortsetter i komiteen

- Hvordan vil denne konflikten påvirke samarbeidet dere imellom, nå en uke før det hele starter?

— Vi har viktige nasjonale og internasjonale aktører som bidrar til Arendalsuka. I år er det også flere arrangementer som arrangeres parallelt, noe som er en kjempesuksess. Både Kristiansand og Vest-Agder har vært tungt til stede når det gjelder å bidra til blant annet finansiering. Vi gleder oss, og håper været blir godt, sier Djupedal.

- Hvordan vil denne konflikten som har oppstått påvirke samarbeidet mellom Arendalsuka og Leif Monsen?

— Vi har et samarbeid med Leif Monsen som privat person, ikke med First House, som han er styreleder i. Leif Monsen fortsetter i Arendalsuka sin programkomite, som jeg er leder for.

- Skal være helt uavhengig

Einar Halvorsen, leder for det øverste organet i Arendalsuka, Rådet, sier til Fædrelandsvennen at han ikke har funnet spørsmålet om linken til First House like vanskelig som Øystein Djupedal.

— Jeg kan se at spørsmålet dukker opp, og det er sikkert noen som har lurt på om det kan være noe 'touchy' med First House, men det som er helt sikkert er at Arendalsuka skal være helt uavhengig med tanke på programposten. Ingen skal påvirke den, og det må aldri trekkes i tvil, sier Halvorsen.

- For sent å gjøre noe nå

— Kom fjerningen av logo og navn overraskende?

— Overraskende og overraskende. Øystein har nevnt tidligere at dette er 'touchy,' men det er for sent å gjøre noe med dette nå, sier Halvorsen.

Han skulle gjerne vært krangelen foruten, men sier både Djupedal og Monsen, som begge sitter i programkomiteen, har samarbeidet bra så langt.

Halvorsen sier til Fædrelandsvennen at uenigheten mellom de to skal tas opp til høsten, etter årets arrangement er gjennomført.