Oksen hadde store smerter som følge av angrepet, og ble avlivet. Blåfargen i sårene er fra en desinfiseringsspray. Foto: Dag Erik Rosseland
Angrepet skjedde like ved Rosselands gård på Flatebygd. Foto: Dag Erik Rosseland

Oksen fikk så store skader at den måtte avlives.

— Dette er veldig dramatisk. Høylandskuene går på innlandsbeite, helt inne med gården, og det er skummelt at rovdyrene går så nærme, sier Rosseland, som har gård på Flatebygd i Evje og Hornnes kommune.

Han oppdaget skadene på oksen forrige helg, da buskapen skulle mates. Oksen gikk på innmarksbeite 20 meter fra gården, sammen med tre andre okser. Avisen Setesdølen omtalte saken først.

— Jeg la merke til at den ikke kom ned, og at den rautet mye. Etter hvert kom den ned til oss, og da så vi de store skadene på oksen, sier bonden.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Store skader

Den venstre siden av oksen var flerret opp, og det var også flere bitemerker på høyresiden.

— Oksen har nok gjort motstand og jaget bort rovdyret. Mange innbiller seg kanskje at slike angrep skjer raskt og effektivt, men dette er et eksempel på hvor store lidelser rovdyr kan påføre andre dyr. For meg var dette og en fæl opplevelse, for dette er dyr som vi omgås og som vi har navn på, sier Rosseland.

Dag Erik Rosseland synes det er skummelt at rovdyr går så nær gården hans. Foto: PRIVAT

Oksen, som var 10 måneder gammel og veide rundt 300 kilo, hadde fått navnet Stutum. Etter skadene ble oppdaget ble sårene først desinfisert med spray for å holde fluer unna, deretter ble den interkommunale veterinæren Olav Robstad tilkalt.

— Disse skadene er forenlig med rovdyrangrep. Den siste tiden har lam blitt tatt av ulv i dette området, og det er nok sannsynlig at ulven også står bak dette angrepet. En ulv har blitt observert med problemer med bittet, som kan tyde på at den har prøvd å angripe større dyr, sier Robstad.

Nødslakt

Etter å ha undersøkt oksens skader, ble det rekvirert nødslakt av oksen, som ble avlivet sist tirsdag.

— Den hadde store sår på begge sider av kroppen. Mye var overfladisk, men enkelte steder stakk skadene veldig dypt. Det hele var en meget smertefull opplevelse for oksen, og Nortura foretok dermed en nødslakt av dyret, sier veterinæren.

Ifølge ham er ulveangrep et vedvarende problem i området rundt Flatebygd, hvor Rosseland har gård.

— For bønder i området er dette et årlig problem. I slutten av august de siste 3-4 årene har streifdyr angrepet sauer, noe som er et kjempeproblem for sauehold i utmarksbeitet, sier Robstad.

15- 20.000 i minus

Tapet av oksen fører også til økonomiske tap for bonden.

— En får ikke erstatning hvis det bare er ett dyr som har blitt angrepet. En slik høylandsokse pleier å gi 230 kilo kjøtt i slakt, så jeg går fort 15- 20.000 kroner i minus på grunn av dette. Dette er dyr som skal kunne beite et godt stykke fra gården, men dersom rovdyr også angriper så store dyr, kan dette bli vanskelig, sier Rosseland.

Han mener at rovdyr har en plass i naturen, men synes slike nærgående angrep er skumle.

— Jeg har alltid ment at rovdyrene er en naturlig del av livet i skog og mark, men det blir for farlig når de kommer så nær og tar dyr på innlandsbeite, sier han.

Det blir for farlig når de kommer så nær og tar dyr på innlandsbeite

Ifølge veterinær Robstad er rovdyrangrep på storfe uvanlige i dette området.

— Dette er veldig uvanlig, jeg har ikke hørt om lignende tilfeller. Ulveangrep på sauer er fra før av et stort problem for næringen her, og bøndene får problemer med å utnytte områdene sine fullt. Jakten på rovdyrene er også opp til lokale jegere, noe som er veldig krevende for dem, sier han.