OSLO: – Jeg kan ikke bli mer lei meg enn dette, sier Jannike Østby.

I sommer var hun, mannen hennes og tvillingsønnene (4) på sin årlige sommerferie på Sørlandet.

Østby og familien bor til vanlig i Oslo, mens svigerfamilien bor i Drangsfjorden i Farsund.

– Satte den ved bakhjulet

Mann og barn satte kursen mot Drangsfjorden med bil. Østby kom etter i tog, da hun måtte ta noen vakter som sykepleier før ferien hennes startet.

Tirsdag 19. juli rundt klokka 15.00 ankom toget med Østby Snartemo stasjon i Hægebostad.

– Jeg ble hentet av mannen min. Jeg skulle egentlig flytte kamerabagen fra bagasjerommet til framsetet. Men jeg har i stedet sannsynligvis plassert bagen ved framhjulet og glemt den der, mens jeg tok på sikkerhetsselene på barna, forklarer hun.

– Jeg er nesten helt sikker på at det var dette jeg gjorde. Det andre alternativet er at noen stjal bagen fra bilen vår da vi stoppet ved Rema 1000 i Lyngdal sentrum, forsetter 38-åringen.

Kameraet er alltid med

Østby forteller at hun er en ivrig hobbyfotograf. Speilreflekskameraet, et Nikon D5100, er alltid med når hun forlater boligen.

– Jeg er langt over gjennomsnittet interessert i foto, og tar masse bilder av guttene mine, forklarer hun.

Rundt klokka 16.30 den 19. juli oppdaget hun at kamerabagen var borte. Hun kjørte da direkte tilbake til Snartemo stasjon for å lete etter den. Hun tok også turen innom Rema 1000.

Jannike Østby håper at minnebrikker med uerstattelige bilder dukker opp. Foto: Privat

Fortvilet

Østby brukte deretter flere dager av ferien til å kjøre rundt og lete etter bagen og henge opp lapper der hun etterlyste den.

– Jeg trodde først at rundt 1000 bilder lå oppbevart i bagen. Rundt ett år av barnas oppvekst var dokumentert på disse bildene, sier hun og forteller at hun har kontaktet alle mulige hittegodskontor og gjennomsøkt mistet/funnet-sider på internett og i aviser uten resultat.

– Ekstra trist

Først nylig ble hun klar over at innholdet i kamerabagen var langt mer omfattende enn det hun var klar over i sommer.

– Moren min døde for seks uker siden. I forbindelse med bisettelsen oppdaget jeg at bilder fra hennes siste tid var borte, fra den siste bursdagen hennes og fra andre hendelser. Dette er bilder fra hele hennes siste leveår. Derfor er tapet av kamerabagen mye mer alvorlig enn det jeg først trodde. Dette gjør ting ekstra trist.

– Jeg er dypt fortvilet og har ikke flere tårer igjen, sier 38-åringen.

Dusør på 25.000

Nå utlover Østby en dusør på 25.000 kroner til dem som finner minnebrikkene med de uerstattelige bildene:

– Dusøren står ikke i forhold til lønna mi. Men størrelsen på den sier litt om hvor fortvilet jeg er. Kameraet kan erstattes. Men det kan ikke bildene, understreker hun.

I bagen lå det trolig tre-fire minnebrikker. Nå håper Østby at brikkene kommer til rette. Selv om innholdet på dem i verste fall kan være slettet, mener Øsby at dataeksperter kanskje kan klare å gjenopprette innholdet.

Hvis bildene blir funnet, eller gjenopprettet, i sin opprinnelige stand, utbetales dusøren på 25.000 kroner.