FLEKKEFJORD: Den 50 år gamle mannen fra Moss hadde tatt veien til Flekkefjord for å kjøpe båt, og var på vei hjem med båten, en 25 fots Saga-snekke, da han gikk på et skjær ved 06-tiden lørdag.

— Det var radiokontakt med mannen via en VHF, og han kunne fortelle kystvakten at det stort sett var stille og rolig, men enkelte dønninger på stedet, sier operasjonsleder Toralf Jørgensen ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Vanskelig farvann

Supplyskipet «Olympic Commander», som var i nærheten, ble varslet av hovedredningssentralen like over 06.30. — De satte ut mob-båten sin og gikk inn i brenningene det havaristen stod, men måtte avbryte aksjonen, fordi vannjetsystemet gikk fullt av tang og tare. De mistet all framdrift, og måtte ro seg ut av brenningene, forteller skipsfører på redningsselskapets «Nils C.P. Aure» Thor Hugo Johansen til fvn.no.

Forsøkte et slep - Etter det første avbrutte redningsforsøket, satte Kystvakta ut nok en mob-båt med lensepumpe ombord og skjøt en line til båten. De forsøkte å dra den over steinene og grunnene til åpent farvann.

— På dette tidspunktet måtte vi bare hente ut mannen, det var så knust ombord i båten hans at vi var nødt til å berge liv først. Vi var i tillegg så langt inne at det var fare for vår egen båt, sier Johansen.

Sank - Båten sank til slutt før vi fikk gjort noe mer, da tauet med innfesting i båten røk. Det var ikke mye sjø, men det er skumle grunner over alt, forteller skipsføreren.

— 50-åringen mistet båten og det han hadde av personlige eiendeler, sier Jørgensen. Mannen kom helskinnet fra episoden og ble satt i land i Flekkefjord av Kystvakten og fikk bistand til å skaffe seg det nødvendigste av midler - og antagelig en varm dusj.