SØGNE: — Det er veldig bra at skolen vår ikke legges ned. Da hadde jeg fått veldig lang vei til skolen, sier Marte Dale Vigebo.

21. august starter et nytt skoleår for henne, og 20 andre tånevigbarn.

Det så lenge ut til at fjoråret skulle bli 123 år gamle Tånevig barneskoles siste år, da Søgne kommune besluttet å legge ned den kommunale driften av skolen. Skoleelevene skulle etter planen dermed begynt på skolen på Lunde i høst.

— Da hadde elevene fått opp til en times reisevei til skolen, sier Jack Andersen, som sitter i det nye skolestyret ved Tånevig.

Selger aksjene

Det skjer imidlertid ikke, for etter initiativ fra foreldrene ved skolen ble det nemlig søkt til Utdanningsdirektoratet om å gjøre Tånevig skole om til friskole, og i midten av juli fikk lokalsamfunnet beskjed om at søknaden var innvilget.

— Det budskapet mottok vi med jubel. Vi var utrolig spente på resultatet, sier Sigrun Dale Vigebo, som også sitter i skolestyret.

17 skoler i Norge søkte om å få bli friskole i år, hele 12 av dem fikk avslag. Tånevig skole fikk imidlertid ja, sammen med Rukkedalen friskole i Møre og Romsdal, Bodalen friskole i Buskerud, Vinnes friskole i Hordaland og Uthaug nye skole i Sør-Trøndelag.

Nå er Tånevig skole et aksjeselskap, foreløpig med kun fire eiere, men aksjene vil snart legges ut for salg til alle som er interessert.

— På den måten får vi opp skolens kapital, og vi får delt eierskapet av skolen til hele bygda, sier Ådne Jenssen, som er styreleder i Tånevig grendeskole AS, og han kan avsløre at interessen for aksjene er stor.

— Folk står nærmest i kø for å kjøpe, sier Jenssen.

Unntak fra loven

Han kan forsikre om at elevene ikke vil merke noen forskjell på skolen nå i forhold til da den var en kommunal skole.

— Vi kommer til å fortsette å undervise opp mot kunnskapsløftet, sier Jenssen.

— Vi ble utrolig glade da vi fikk høre at skolen ikke måtte legges ned likevel, sier Eli Gangså Røsland.

Hun har vært lærer på skolen siden 1993, og har selv hatt barn på skolen.

— Det er stor verdi av å ha en grendeskole på Tånevig. Vi ligger langt fra Søgne sentrum, og det er snakk om store avstander, sier Gangså Røsland.

Stortinget vedtok i år at det ikke skal godkjennes flere friskoler i Norge; det ble imidlertid gitt et smalt rom for unntak fra dette for såkalte grendeskoler. Det innebærer for eksempel lokale skoler som foreldre ønsker å opprettholde når den lokale skolen legges ned. Tånevig skole fikk gjennomslag for sin søknad på grunn av dette.

Nesten unik

— De fem skolene som har fått godkjenning til å bli friskoler i år oppfyller kravene til å bli grendeskoler, sier Kristine Strømmen, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet.

Kravene er blant annet at det har vært en kommunal skole på stedet fra før som har blitt lagt ned for under ett år siden. I tillegg må det være visse avstander til andre skoler.

Tånevig skole er nå en av kun fem grendeskoler som finnes i Norge. I alle fall i henhold til loven.

Ingen av de fem friskolene som har blitt godkjent i år er religiøse skoler eller har et spesielt livssyn. Strømmen i Utdanningsdirektoratet kan opplyse om at det er tilfeldig.

— Dersom en skole oppfyller alle kravene til å få bli friskole blir den godkjent uavhengig av livssyn, sier hun.