LYNGDAL: — Dette handler ikke bare om et bygg, men om en kjærkommen videreutvikling av Lyngdal sentrum. Det er viktig at kommunen legger forholdene til rette for at slike planer kan realiseres, sier KrF-ordfører Hans Fredrik Grøvan.

Mot Venstres stemme gikk formannskapet i Lyngdal kommune i går inn for å selge 235 kvadratmeter kommunal grunn foran kulturhuset, som utbygger vil ha som uteareal ved en av inngangene til det nye kjøpesenteret. Politikerne var også positive til at utbygger opparbeider 30 parkeringsplasser under rådhusplassen, der også kommunen nå ser på mulighetene til å få bygd et parkeringshus under gatenivå.

Julen 2007

Torleiv Birkeland (V) hilser kjøpesenteret velkommen, men han ønsker ikke at kommunen skal miste muligheten til å regulere uteområdet som den i dag eier til å bli bilfritt område.

Det er det familieeide selskapet Igland Eiendom som planlegger å bygge et nytt kjøpesenter med 4000 kvadratmeter butikk- og fellesarealer. Selskapet håper at kjøpesenteret kan stå ferdig til julehandelen i 2007 og senest våren 2008. — Vi får plass til 15 butikker og er allerede i forhandlinger med flere potensielle leietakere. Blant disse er det flere større kjeder, uten at jeg kan røpe noen navn, sier daglig leder Karl Igland i utbyggingsselskapet.

Han er ikke redd for at markedet for butikklokaler er mettet i Lyngdal. Han viser til at ny E 39 vestover vil gjøre avstanden mellom Lister-kommunene mye mindre.

— Nytt badeland og kulturhuset vil også indirekte trekke flere handlende til Lyngdal, tror Karl Igland.

Ikke matbutikk

Det er de tre forretningsgårdene Sentrumsgården, Parkgården og DnB-bygget og tilhørende bakgård ved inngangen til legesenteret, som nå skal bygges om til kjøpesenter. Planen er å bygge butikklokaler fordelt på tre plan som knyttes sammen med rulletrapper. På grunn av begrenset areal og kort vei til Mega, Rema 1000 og Rimi kommer det ikke noen ordinær dagligvareforretning i det nye senteret. I andre etasje er det planlagt en kafeteria eller liknende, med uteservering mot parken foran kulturhuset og rådhuset.

20 nye leiligheter

På toppen av handlesenteret er det planlagt 20 leiligheter i størrelse fra 50 til 110 kvadratmeter. Disse får alle hver sin veranda, felles oppholdsrom og felles takterrasse. Det er først og fremst av hensyn til leilighetene utbygger vil ha behov for å etablere 30 parkeringsplasser under rådhusplassen.

Det er arkitekt Vidar Myrnes i Asplan Viak som har tegnet det nye kjøpesenteret. Han har valgt mange store glassflater og noe lauvtre i fasaden. Han har også tegnet Arena-senteret i Arendal.