BIRKENES: Tomta der den nedlagte aldersheimen står er den mest aktuelle når Birkenespolitikerne nå skal vurdere plassering av tre boliger og ett avlastningstilbud.Dermed kan det gå mot slutten for ett av «landemerkene» langs Strøget. Heimen ble tatt i bruk i 1963 da tilbudet på Flakk ble lagt ned. Nå har aldershjemmet stått tomt i lengre tid, de siste brukerne var det kommunale vaskeriet. Teknisk etat har nå kommet til at bygget er «uegnet som bygningsmasse for alle aktuelle formål».— Det er lav takhøyde i underetasjen. Og man er ganske låst i denne bygningen ettersom veggene er i betong. Bygget har også fått frostskader, sier avdelingsingeniør Ivar Aanesland. - Ikke tid til å ta det opp

Da det første gang var snakk om riving av aldersheimen, vakte det stor oppstandelse blant en del eldre i bygda. Men leder for eldrerådet, Gunnar Gyberg, sier:- Jeg har fått sett på papirene og snakket litt med nestleder Olav Teistedal om saken. Og vi har kommet til det begge to at det egentlig er greit med plasseringen på denne Birkenesheimtomta når de ikke kan bruke den til noe annet. Noe mer vil vi ikke si. Bygget er ikke brukendes til noe annet når det har stått tomt så lenge.- Tidligere har det vært en del følelser blant de eldre når det gjelder denne heimen?- Hvordan folk vil stille seg nå vet jeg ikke. Ellers får vi ikke tid til å ta dette opp i eldrerådet. Det er jo rett før saken skal behandles. Så dette er noe vi får ta opp med administrasjonen i kommunen, sier Gyberg. Innen kort tid vil det være behov for tre permanente boliger pluss en avlastningsenhet i Birkenes. I en arbeidsgruppe som har jobbet med saken, er det enighet om at enhetene skal bygges under samme tak som et rekkehus inkludert et fellesareal til glede både for beboere og personale. Selger Rennehaven 3?

Det er to tomter som er aktuelle. For tre år siden ble det fire mål store området i Rennemoen 3 kjøpt med tanke på en slik utbygging. Formannskapet har imidlertid også bedt arbeidsgruppa se på Birkenesheimtomta.Arbeidsgruppa ble delt i tomtesaken og la det hele fram uten innstilling. Kommuneadministrasjonen foreslår imidlertid tomta til Birkenesheimen. Pluss at Rennehaven 3 selges.Leder for kvalifisering, Harry Kleppa, er saksbehandler. Han peker på at Birkenesheimtomta er vakker og har en sentral beliggenhet. I tillegg er det kort vei til Biva, der mange av de utviklingshemmede har sin arbeidsplass. Og denne tomta er nær Smedens Kjerr 12, der andre utviklingshemmede allerede bor. Dette gir en rasjonell bruk av personellet. Minuset er at nærheten til sykehjem og aldersboliger kan gi en følelse av at man er omgitt av institusjoner. Politikerne skal i denne omgang bare ta stilling til plasseringen av boligene, ferdige planutkast og kostnadskalkyler kommer seinere.