KRISTIANSAND: — Agder er ennå ikke definert som risiko-område i Norge. Bare Rogaland og Østlandet regnes som risikoomårder, men dette kan jo endre seg svært fort, sier sekssjonssjef for Mattilsynet i Vest-Agder, Ragnhild Skei, til fvn.no.

Hun har nettopp sittet i telefonmøte med Veterinærinstituttet og Mattilsynet sentralt for å få de siste beskjeder om hvordan de skal forholde seg til at beredskapsplanen for fugleinfluensa-viruset er iverksatt.

— Vi ønsker ikke å skape unødig frykt, understreker Skei.

Men i motsetning til sist alarmen gikk, da Mattilsynet bare ba om å få meldinger når folk observerte mer enn en fugl som var død på samme sted, ber tilsynet nå om å få melding også om alle enkeltfugler som er sett døde.

— Det er fordi vi noterer ned hvor observasjonene har vært, og det kan være at to forskjellige personer kan oppdage hver sine enkeltfugler på omtrent samme sted, uten å vite om hverandre. Da er det viktig at vi har notert hvor det er, for å kunne vurdere om vi skal rykke ut og undersøke saken, sier Skei.

Fortsatt rykker Mattilsynet bare ut dersom de kan konstatere at det er flere enn en fugl funnet død på samme sted.

Arild Eikhom fra Korsvik i Kristiansand så og tok bilde av en død svane i dag morges. Han varslet Mattilsynet.

— Jeg så den samme svanen i går, og da var den i live, sier Eikhom til fvn.no.

Han så ingen andre døde fugler i nærheten, men varslet likevel.

Ragnhild Skei tror ikke det er noen grunn til å frykte at svanen er død av fugleinfluensa.

— På denne tiden av året dør mange svaner, de sulter rett og slett ihjel. Men som sagt er vi glade for alle som rapporterer, sier hun.

Hun legger til at det ennå ikke er forbudt å ha fjærkre ute, men at mat og drikke til fugler må holdes innendørs slik at ikke villfugler skal trekkes til matfatet og eventuellt smitte tamfuglene.