Saken: " Det er bare sånn"

KRISTIANSAND: Lovgivningen er foreldet, men ordningen holdes i hevd av Agder Teater. I en stående avtale mellom politiet og teateret heter det at politiet har rett til å rekvirere to plasser til alle typer forestillinger. Polititjenestepersonen stiller i sivil, og er i prinsippet disponibel for politiet.

Ordningen om gratisplasser i teateret skriver seg fra lov om offentlige forestillinger fra 22. mars 1875, en lov som ble opphevet for noen år tilbake. Teaterhus landet rundt ønsket i sin tid brannvesenets og politiets tilstedeværelse der det var store ansamlinger av mennesker.

Slåsskamper Teatersjef for Agder Teater, Alex Scherpf, blir av fvn.no gjort oppmerksom på hvor gammel ordningen er. Han smiler og synes det er underholdende at den har sin bakgrunn i et en gang svært så reelt behov.

— Det slår meg umiddelbart at denne forskriften skriver seg fra en tid da det kunne være ganske mye tumulter i teateret. Da Ibsen ble innført på nynorsk ble det leven og bråk, menn slåss, damene besvimte og politiet måtte tilkalles, sier Scherpf. Dagens forestillinger og symfonikonserter fremkaller ikke akkurat slike tilstander.

— Denne ordningen er nok mer en gest til etatene enn et uttrykk for allmenn sikkerhet.

Teatersjefen ønsker politiet hjertelig velkommen, og lurer i tillegg på om teater kanskje har blitt for kjedelig med årene.

— Det er jo nesten litt synd at politiet er her så sjelden i uniform for å rydde opp i bråk. Kanskje vi burde skamme oss over at teateret ikke provoserer lenger, sier Scherpf.

Frynsegode Spørsmål rundt denne ordningen har i sommer blitt tatt opp i korrespondanse mellom Agder politidistrikt, Agder Teater og leietagere til teateret.

Under dagens forhold er denne ordningen mest for et frynsegode å regne, selv om det heter i korrespondansen at "det opplyses at Agder Teater har ønsket politiets stedeværelse (...) De har politimyndighet, og er bevisst på at de representerer politidistriktet."

Polititjenestepersonen som benytter seg av dette tilbudet, kan også ha med ledsager vederlagsfritt. Men "Det utløser ikke overtid ," presiseres det i korrespondansen som Fædrelandsvennen har fått tilgang til.

- Fint med publikum

Klausulen om plasser til politi og brannvesen er også nedfelt i utleiebetingelsene til teateret.

Dersom eksempelvis Kristiansand Symfoniorkester spiller for fulle hus, er det med andre ord noen plasser de ikke får solgt: Politi og brannvesenplassene. Gitt at noen i etatene er tilstrekkelig opptatt av klassisk musikk.

— Dette er ikke en sak som står på vår agenda, sier markedssjef i Kristiansand Symfoniorkester, Anders Frode Marum til fvn.no.

Han synes likevel det er greit å avklare hvem som bærer det økonomiske ansvaret for disse plassene.

— Det er jo alltid fint med publikum, sier han.