IVELAND: Drivenes, som grunnla Scan-Trade og de siste årene har satset tungt på eiendom, vil reise to blokker i tre etasjer nedenfor bygdeheimen på Birketveit.

Hver blokk får 22 leiligheter pluss forretningsareal.

Selv om ingen noensinne har våget å bygge leilighetskomplekser i Iveland før og prosjektet er stort nok til å huse hele ti prosent av Ivelands innbyggere, har Drivenes stor tro på investeringen:

— Går det an å bygge 700 leiligheter i Vennesla , må det være mulig å få til 44 i Iveland. Vi skal ut i markedet og sondere nå, sier Drivenes til Fædrelandsvennen.

Han har nettopp fått opsjon fra Iveland kommune på en større sentrumstomt på Birketveit. Opsjonen gjelder ut 2006. Ordføreren i fistel

Ordfører Ole Magne Omdal er mektig begeistret for at Drivenes vil satse i Iveland.

— Jeg er enig i at man nesten ikke tror dette før man ser det. Men dette forteller mye om Drivenes' vilje til å tenke nytt, samt en god del om at mye positivt nå er på gang i Iveland. Leiligheter her oppe hos oss er knallviktig for å utvikle kommunen og sentrum, sier ordføreren og legger til:

— De store 1000-årstomtene er solgt. Skal vi øke folketallet og utvikle levende lokalsamfunn, må vi satse videre, sier Omdal.

Og at det satses, er det ingen tvil om. Iveland har aldri noen sine vært inne i maken til ekspansjonsperiode som nå. De siste ukene er det satt i gang privat og offentlig planarbeid for hele fem nye boligfelt.

— Alle planene gjør oss godt rustet til å møte fremtiden, sier Omdal.

Fem nye boligprosjekter

Her er de fem boligprosjektene:

Vatnestrøm: Her planlegger forretningsmann Torleif Vatnestrøm å bygge ut et 35 dekar stort boligområde ved Bakkne.

Skaiå: Gårdbruker Øyvind Skaiaa er i innledende fase av reguleringsarbeide for 100 dekar boligområde på Øverheia like bak butikken på Skaiå.

Birketveit: Grunneier Valborg Sand er i gang med regulering av et mindre boligfelt i sørenden av Birketveit.

Birketveit: Bak brannstasjonen planlegger grunneier Karl Inge Thomassen et boligfelt på 75 dekar.Birketveit: Iveland kommune har ti dekar sør for Bygdeheimen som også skal legges ut til boliger.

— Hvor mange boligtomter de blir til sammen, vet vi ikke ennå. Vi har veldig få ledige tomter i dag, og trenger alt vi kan få, sier Ole Magne Omdal.

Store mål

I kommuneplanen har Iveland satt seg store mål. Blant annet skal folketallet opp fra vel 1100 til vel 1500 i løpet av få år.

Ett tiltak er å få hollendere til å innvandre. Dette prosjektet har vært så vellykket at kommunen vurderer «hollenderstopp». Nesten 30 hollendere har kommet til nå.