Berlin I morgen skal internasjonale meglere ha nye samtaler med serbiske og kosovoalbanske representanter for å forsøke å finne et kompromiss om Kosovos framtid, men utsiktene til det er svake. Begge parter står hardt på sine standpunkter. Serberne krever at Kosovo må forbli en del av Serbia. Kosovoalbanerne vil ikke akseptere noe annet enn fullstendig uavhengighet.— Vi vil erklære oss uavhengige umiddelbart etter 10. desember, sa den kosovoalbanske politikeren Hashim Thaci, som er favoritt til å bli Kosovos neste regjeringssjef, etter å ha avgitt stemme ved valget i Kosovo lørdag.Men diplomatiske kilder som NTB har vært i kontakt med, mener det er usannsynlig at det kommer til noen anerkjennelse av et uavhengig Kosovo fra USAs side umiddelbart etter 10. desember. Da presenterer Troikaen, bestående av USA, Russland og EU, resultatene av forhandlingene mellom Serbia og kosovoalbanske myndigheter for FNs generalsekretær. - Nøytral status.

Et nytt utspill er imidlertid kommet på bordet etter at EUs medlem av Troikaen, den tyske diplomaten Wolfgang Ischinger, for få dager siden la fram ideen om «nøytral status» for Kosovo.Ideen eller planen får støtte fra offisielt amerikansk hold, noe som kan tyde på bevegelse i forhandlingene.Ifølge den uavhengige, serbiske kringkastingen B92 sier Sean McCormack, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, at Ischinger har informert amerikanske representanter om framgang i forhandlingene. McCormack sier også at Ischinger vil teste ut ideene for å se hva slags mottakelse de får.Amerikansk UDs talsmann ville fredag ikke kommentere utspillet fra kosovoalbanernes regjeringssjef Agim Ceku i avisen The Wall Street Journal om at kosovoalbanerne vil erklære uavhengighet. Ut i januar.

Det vil nokså sikkert drøye til over nyttår og «et stykke ut i januar» før det eventuelt skjer noen amerikansk anerkjennelse av Kosovo som selvstendig stat, sier en diplomat med god kjennskap til situasjonen til NTB.Mye er usikkert, og det er heller ikke fullstendig utenkelig at det kan bli en ny og tredje forhandlingsrunde.En norsk diplomat refererer overfor NTB kilder som snakker om en forestående «togkollisjon» om Kosovo, eller med andre ord et meget hardt sammenstøt. EU etter USA.

En tysk diplomat sier at EU vil være tilbakeholden med anerkjennelse og først komme etter USA.- I Brussel og Berlin håper de først og fremst å kunne holde EU sammen, og det betyr anerkjennelse av Kosovo fra EU-medlemmer litt etter USA, og opprettelse av en stor ESDP-representasjon som etterfølger av UNMIK, sier diplomaten til NTB.ESDP står for European Security and Defence Policy, og denne EU-representasjonen i Kosovo skal etter planen overta arbeidet som FN gjennom UNMIK (UN Mission in Kosovo) har drevet til nå. Krig?

Serbias president Boris Tadic forsikret overfor NTB etter samtaler med statsminister Jens Stoltenberg i oktober at det uansett politisk resultat ikke ville bli noen ny krig. Men ingen vet helt hva som skjer dersom situasjonen kommer ut av kontroll. Blant annet er det usikkert om Serbias nåværende regjering vil overleve om statsminister Vojislav Kostunica vil presse igjennom diplomatiske sanksjoner mot land som anerkjenner Kosovo. Det vil ikke være i interessen til de vestorienterte partiene i landet, og da kan regjeringen sprekke. Offisielle representanter NTB har vært i kontakt med, mener at den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo med sine 16.000 mann kan garantere ro og sikkerhet internt og sikre Kosovos grense utad. ©NTB