KRISTIANSAND: — Jeg parkerer helst på gateplan. Mørke, nifse parkeringshus uten vinduer holder jeg meg i alle fall unna, sier Ragnhild Olsen.

Hun er langt fra alene.

En rykende fersk undersøkelse fra TrygVesta viser at 53 prosent av kvinnelige bilister opplever parkeringshus som ekstra krevende eller ubehagelig.

Kvinnene rangerer parkeringshus som det verste de vet i trafikken, med lukeparkering (42 prosent) som en god nummer to.

Selvinnsikt

  • Dette betyr ikke at kvinner er dårligere sjåfører. Det ser vi på rapporterte skadesaker. Men kvinnene er nok ærligere og utstyrt med større selvinnsikt enn menn, antar Roald Stig Olsen, informasjonsrådgiver i TrygVesta.

Fungerende leder av Kristiansand Parkeringsselskap, Ole Jacob Rynning-Tønnesen, sier at parkeringshusene er hyppigst i bruk rundt klokken 14. — Da er 70 til 85 prosent av plassene opptatt, opplyser han.

Da Fædrelandsvennen var innom to av de mest populære parkeringshusene på denne tiden i går, var 27 av de 170 plassene i p-huset under meieritomta ledige. Det tilsvarer 21 prosent. I Slottsquartalet var 70 av 300, altså 23 prosent, plasser tilgjengelige.

Mange plasser

Kristiansand Parkeringsselskap har i dag 900 innendørs parkeringsplasser fordelt i Slottsquartalet, bakken under meieritomta, p-huset i Elvegata og p-huset i Skippergata. Parko i Dronningensgate har 315 plasser i sitt hus, mens EuroPark tilbyr 190 plasser i Vestre Torv og 57 plasser under Lillemarkens.

Politikerne i Kristiansand skal i nær fremtid ta stilling til parkeringsanlegg under Børsparken og Torvet. Disse kan gi plass til 344 eller 564 biler, alt etter hvor mange plan anleggene bygges i. Parallelt med de nye plassene under bakken, skal et foreløpig ukjent antall parkeringsplasser fjernes fra gatenivå.

Dyrt

Dersom du synes det er dyrt å parkere bilen, kan det fort bli langt dyrere.

Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser at parkeringsskader medførte over 300 millioner kroner i anslåtte erstatninger i fjor. Men mørketallene er store. De fleste bulker og rifter som påføres ved parkering blir aldri meldt til forsikringsselskapene.

42 prosent av de mannlige bilistene som deltok i undersøkelsen, synes parkeringshus er krevende eller ubehagelig. Den eneste trafikksituasjonen som menn opplever betydelig mer negativ enn kvinner, gjelder køkjøring (33 mot 23 prosent).