AGDER: Skolefolk og næringslivet i regionen er bekymret.

Det er nå så få søkere til språklinjen, som starter til høsten, at de fleste videregående skolene i landsdelen ikke setter i gang tilbudet.

Katedralskolen blir den eneste skolen med språkprogram i Kristiansand.

Men foreløpig har ikke skolen klart å fylle opp mer enn 24 av de 30 plassene.

Flekkefjord videregående skole går i gang med en liten gruppe.

Og Arendal starter opp en klasse med kun sju elever.

Reform

— Dette er en tragedie. Noe må gjøres. Vi har fått en dårlig reform. Vi trenger kunnskap i vår landsdel særlig fordi Sørlandet vil være porten til Europa. Språktilbudet må gjøres mer attraktivt, sier rektor Arne Rosenvold. - For meg er det ubegripelig at unge sørlendinger ikke ser at de trenger gode språkkunnskaper, sier han og antar at ekstrapoeng og offensiv satsing på realfag er noe av forklaringen.

Smalltalk

Dekan Ole Letnes ved Fakultetet for Humanistiske fag på HiA, er redd rekrutteringen til videre språkstudier nå blir enda dårligere enn før.

  • Svikten er alarmerende. Trenden må snus, sier han.

— Selv om flere snakker engelsk og vi blir mer globale i dagliglivet, risikerer vi å få en generasjon som står uten god faglig innsikt i andre språksamfunn, sier Letnes, som tror dette også er skumle perspektiver for næringslivet.

Taper kontrakter

Adm.dir Eirik Bergsvik i suksessbedriften National Oilwell Varco er overrasket over at unge svikter språkfagene, ikke bare på Sørlandet, men også på landsbasis.

— Jeg trodde ungdom ville lære språk og ut å reise, sier han.

— For vår del risikerer vi å miste kontrakter, eller ikke komme i betraktninger om vi ikke behersker språk, sier Bergsvik, som sier det er lettere å få kontakt når du vet hvordan du skal oppføre deg når du handler i utlandet.

— Men minst like viktig er det å ha innsikt i «smalltalk» og kulturen i landet du gjør internasjonal handel med. Vi gjør mer handel med kulturer som var mer ukjente for oss før. Det er lettere å få kontakt når du vet hvordan skal oppføre det, sier Bergsvik som selv snakker engelsk og tysk flytende.

Bekymret

Produksjonssjef Oddvar Helle i Mandal Båtservice, handler store kontrakter over hele verden.

Han liker dårlig at Mandal videregående skole må droppe tilbud om språklinje til høsten fordi elevene dropper å søke.

— Jeg trodde utviklingen gikk i motsatt retning. Dette lover ikke godt for norsk næringsliv, som mer enn noen gang før trenger folk med gode språkkunnskaper, sier han.