KRISTIANSAND: — De som kan fortelle om hva som skjedde, blir jo gradvis borte. Derfor er det viktig å ta vare på Norges krigshistorie slik at den oppvoksne slekt kan se konsekvensene av krigens redsler, sier redaktør for nettstedet, Bjørn Enes.

På nettstedet neveragain.no har Stiftelsen Arkivet i Kristiansand, Norsk Hjemmefrontmuseum i Oslo, Holocaustsenteret i Oslo, Nordsjøfartsmuseet i Telavåg og Stiftelsen Hestmanden i Kristiansand gått sammen for å gjøre stoff fra 2. verdenskrig lett tilgjengelig.

Nettstedet ble åpnet i går under 8. mai-markingen som foregikk ved Arkivet. - Internett er en fabelaktiv måte å nå mange på. Dessuten er kvaliteten nå blitt svært bra, sier Enes.

Dokumentar

Her er det dokumentarfilmer, blant annet om russerfangenes skjebne, 8. mai 1945 i Kristiansand og deportasjonen av norske krigsfanger til konsentrasjonsleirene.

Du kan høre på mennesker som levde den gang fortelle skildringer av hva de opplevde.

Her finner du spillerfilmer, som for eksempel de norske «Ni liv» og «Shetlandsgjengen». Du kan også se storfilmer som «Der Untergang» og «Hotel Rwanda».

I tillegg kan du også se bilder fra krigen og dessuten norsk filmrevy. Det koster fra ti kroner og oppover å se på filemene på nettsiden.

— Nettstedet vil koste sju millioner kroner å bygge opp, og vi prøver på denne måten å få en inntektskilde, sier Enes.

Kristiansand kommune, fylkeskommunen og Sørlandets Kompetansesenter har bidratt med 2,43 millioner kroner. Dermed er det langt igjen til fullfinansiering. - Men vi håper statlige myndigheter ser verdien av å ha et nettsted som dette, og vil bidra, sier Enes.

Mye igjen

Han sier at arbeidet med å utvikle neveragain.no på langt nær er ferdig. - Nei, vi har mye igjen. Nå håper jeg at folk vil bidra med bilder og fortellinger. Og fremfor alt filmer fra krigen. De er ikke så sjeldne som man skulle tro, sier han.

I går kveld ble nettstedet vist frem for interesserte i auditoriet på Arkivet, mange av dem krigsveteraner. Enes både håper og tror nettstedet vil slå an, ikke minst i skoleverket.

Link til nettstedet: neveragain.no