AGDER: Tidligere var det de store brunsneglene (Iberiasneglen) som var eneherskere i hager rundt forbi, men nå har den fått en ny og enda større konkurrent i markedet.

Zoolog Roar Solheim ved Agder Naturmuseum og botaniske hage kan opplyse at boasneglen (Limax Maximus Limacidae) er blitt mer og mer vanlig i Agder-fylkene den siste tiden. Sneglen er, i likhet med brunsneglen, kommet fra utlandet og spres via plantejord.

— Skummel og stygg Monstersneglen er ikke noen liten krabat, og i Bergen fant Wenche Salthella fra Minde et eksemplar på 25 centimeter da hun var ute for å plukke brunsnegler i hagen, skriver Bergensavisen.

– Jeg har aldri sett det slaget her før. Jeg kvapp ordentlig. Sneglen var brun, med mønster på ryggen. Den var skikkelig skummel og stygg! forteller Salthella.

Ingen eksplosjon Zoolog Solheim er imidlertid ikke bekymret for at boasnegle-bestanden kommer til å eksplodere, selv om man stadig ser flere eksemplarer av den.

— Iberia-skogsneglen legger jo over 400 egg mens vanlige skogsnegler legger rundt 100. Jeg vil tro denne ligger mer på nivået med de sistnevnte, sier han til Bergensavisen.

Ganske vennlig innstilt Det er heller ingen stor fare for at boasneglen kommer til å spise opp hageplantene eller grønnsakene dine med det første. Sneglens føde består av sopp og råtnende plantematerialer og du kan finne den fra tidlig om våren til sent på høsten.

Et søk på internett avslører at boasneglen ikke har forårsaket vesentlige skader verken for hageeiere eller grønnsakdyrkere der den finnes. Den liker seg best på fuktige og kjølige steder i skogen, i hekker og i hager. Eller den tar seg en tur innom kjelleren din...

Hvordan unngå sneglen? Skulle du derimot ikke ønske selskap av denne krabaten verken innendørs eller utendørs hjemme hos deg, er et godt tips å plukke den bort for hånd etter mørkets frembrudd. Det er nemlig da de fleste snegletyper er mest aktive. Boasneglen trives best i mørke og fuktige omgivelser, og kan også "lokkes" frem ved for eksempel å legge ut bløtet katte- eller hundepellets.