KRISTIANSAND: — Når de har vært her og kjent den vonde lukta, forstår jeg at de gjør fra seg ute. Det er vel verdt boten, humrer Roald Andersen, som trosset den sure eimen på rutebilstasjonen i går ettermiddag.

Det koster 4000-8000 kroner å urinere i åpent lende, og politiet har varslet nulltoleranse hele julebordsesongen. Forrige helg ble en kar 14.000 kroner fattigere etter å ha lettet festblæren to ganger samme natt.

Samtidig er det offentlige toalettilbudet i Kristiansand beryktet.

BOT OG BEDRING

— Toalettene burde være mer tilgjengelige, så man slipper å gå langt for et nødvendig ærend. Og byen bør ha råd til skikkelige fasiliteter, mener Roald Andersen.

Mens tissetrengte blir knepet som aldri før, lover kommunen nå bedre toaletter i sentrum.

— Vi har nok toaletter, men det har vært et forferdelig problem med renhold og hærverk. Derfor skal de byttes ut, sier renovasjonssjef Frode Rosland i Kristiansand kommune.

I går ble det utskjelte toalettet ved Wergelandsparken, «sprøyterommet» på folkemunne, stengt av. Om et par uker åpner et lenge planlagt betalingstoalett på samme sted, som rengjøres automatisk etter hvert besøk.

Trolig blir prisen ti kroner for sitteplass, pissoaret blir gratis.

— Men det ligger et stykke fra Markens og «gledeskvartalet»?

— Vi ønsket det nærmere Markens, enten i Børsparken, på Nedre Torv eller i Domkirkeparken. Men det var ikke mulig å finne en omforent løsning, svarer Rosland.

Renovasjonssjefen vil likevel ikke gi avstanden skylda for offentlig urinering.

— Nei, det er fylla.

Neste år kan samme type wc erstatte kjellertoalettet på rutebilstasjonen, hvis det faller i smak.

FOR DUMT

— At noen unnskylder seg med at det ikke finnes toaletter tilgjengelig, blir for dumt. Det finnes tilgjengelige toaletter. Når noen urinerer på åpen gate, er det fordi de gir blaffen, mener Jørgen Aall Flood, distriktssjef i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL).

Han vil like å se den restauratør som nekter en person å komme inn og gjøre sitt fornødne.

— Våre toaletter er for våre gjester. Hvis du er gammel nok og ikke for beruset, kommer du inn, opplyser Gorm Christoffersen, innehaver av utestedene Havana og Hartmanns Brygge.

Bransjen er glad for politiets offensiv, men mener ungdom under aldersgrensen er problemet, personer som strengt tatt ikke har noe i byen å gjøre en lørdagsnatt.

Det finnes også offentlig toaletter i P-hus Slottet og Tresse, men de brukes lite lørdag og søndag natt.

PS! Politiet ønsker å presisere at drikking på offentlig sted bøtelegges med 3000 kroner, ikke 4000-8000, slik de tidligere har informert om, og som Fædrelandsvennen refererte til i gårsdagens avis.