KRISTIANSAND: Den medieprofilerte strippersken innrømmet i Kristiansand tingrett at hun kjørte med promille fra Kristiansand til Vennesla den 30. mars i år. Hun husker imidlertid lite fra selve kjøringen, som fant sted i 16-tiden på ettermiddagen.

— Jeg kan ikke huske at jeg satte meg i bilen og kjørte. Jeg hadde drukket fem glass hvitvin, sa Barsgård i retten mandag.

I løpet av kjøreturen langs Torridalsveien kom hun ifølge tiltalen flere ganger over i motgående kjørefelt, samt at hun sneiet borti en møtende bil med speilet slik at både hennes og bilførerens sidevindu knuste. Etter kollisjonen fortsatte hun videre mot Vennesla uten å stoppe for å sjekke hvordan det gikk med kristiansanderen som kjørte bilen, noe aktor mener bør være straffeskjerpende.

Blodprøve

— Jeg husker bare smellet, og at jeg så den gule stripen. Jeg kjørte videre fordi jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg på verksted med bilen. Jeg husker vagt at politiet kom etter meg og at jeg ble påsatt håndjern, men kan ikke huske at jeg ble tatt blodprøve av, forklarte 35-åringen.

Hun ble pågrepet av politiet ved Shell-stasjonen på Vigeland kort tid etter kjøringen. Blodprøven tatt 40 minutter senere viste at Barsgård hadde en promille på 1,41, samt at hun var påvirket av piller og metamfetamin.

Barsgård erkjente i retten mandag ikke straffskyld for å ha brukt metamfetamin. Hun kunne imidlertid ikke forklare hvordan hun hadde fått det narkotiske stoffet i blodet.

— Jeg var ikke ved glasset hele tiden. Om noen har tatt metamfetamin i drinken min, eller om jeg har drukket av et annet glass, har jeg ikke peiling på, sa hun.

Hun innrømmet i tingretten å ha brukt amfetamin tidligere, og forsvarer Lars Christian Sunde la derfor vekt på at hun kunne vite hvordan rusen artet seg da hun satte seg i bilen.

— Jeg hadde ikke noen mistanke om at jeg hadde fått i meg metamfetamin, sa Barsgård selv.

Ikke bevist

— Påtalemyndigheten har ikke fremlagt bevis for at metamfetamin er inntatt frivillig. Men inntak av metamfetamin vil ikke være avgjørende for dommen. Hun skal uansett dømmes for kjøring i rus, sier aktor, politiadvokat Bodil Folkestad Gyland.

Hun la i retten ned påstand om at Barsgård bør dømmes til 30 dager ubetinget fengsel og betale 15.000 kroner i bot, samt at 35-åringen blir fratatt førerkortet i to år.

— Hun kjørte en betydelig strekning fra Kristiansand til Vennesla, noe som førte til trafikkuhell og farlige situasjoner. Det var også mye trafikk på strekningen på dette tidspunktet, begrunner Folkestad Gyland.

Forsvarer Sunde mener Barsgård bør frifinnes for å ha kjørt i amfetaminrus, og at hun for de andre punktene i tiltalen bør dømmes på mildeste måte.

— Det er ikke bevist utover enhver tvil at hun tok dette stoffet med viten og vilje, sier han.

Renate Barsgård er ikke tidligere domfelt.